Regjeringen vil halvere antall fylkeskommuner. Det mener man vil legge til rette for en mer effektiv samhandling mellom region og stat.

Om Nord-Norge blir én stor region eller delt i to, er ikke avklart.

– Det vil være en åpning for å samles i én felles region eller maksimalt to store regioner. Det vil være nødvendig for å kunne overta statlige oppgaver innenfor eksempelvis samferdsel, kultur og regional næringsutvikling, sier Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Høyre.

Sterkere med to

Ordfører Marianne Bremnes synes Nord-Norge som én region kan bli for tung.

– Jeg tenker at ett fylke vil bli for stort. Vi står sterkere med to fylker, sier hun.

Når vi spør hvor fylkesgrensen da bør gå, svarer hun i utgangspunktet som KS-leder.

– KS-styret mener fylkesgrensen bør gå ved Tysfjord. Da får vi Harstad og Narvik i samme region. Det er nemlig et sterkt ønske at de to byene er i samme region, sier hun.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, fylkesrådsleder Cecilie Myrseth i Troms og fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland reagerer sterkt på forslaget om to regioner.

– Ulogisk og udemokratisk, sier de tre.

– Det må de gjerne si, men for oss som jobber lenger ned i systemet føles det ikke slik, kommenterer Marianne Bremnes.

Gylden mulighet

Ordfører i Evenes, Svein Erik Kristiansen, ser gjerne at Nord-Norge blir én region.

– Det blir en masse styr om landsdelen skal deles i to. Det hele handler om å forene landsdelen. Dette er gylden mulighet til å få skapt ett Nord-Norge, sier han.

– I løpet av høsten og vinteren har mange aktører i næringslivet bedt om ett Nord-Norge og nå har vi mulighet til det, sier han og legger til:

– Jeg forventer at stemmene som vil ha ett Nord-Norge nå kommer på banen.