Senest i august i fjor tok en mann seg inn på sykehuset og truet ansatte med hammer. Da slo seksjonsleder Trond Pedersen alarm. Han sa dette til Harstad Tidende:

Ikke trygge

– Flere ansatte forteller meg at de ikke føler seg trygge på jobb. Svært mange er innom sykehuset hver dag, og det er ikke vanskelig å gjemme seg unna for så å dukke opp når det er lav bemanning sent på kvelden. En securitas-tjeneste, som man har i Tromsø, er noe av det jeg etterspør. Det har også tidligere vært uvedkommende på sykehuset. Blant annet var det for noen år siden en person som hadde flyttet inn på en sommerstengt avdeling, sa Pedersen som håpet at ledelsen tok saken på alvor.

Etter denne episoden ble en arbeidsgruppe nedsatt, med oppdrag om å komme med forslag til tiltak. Det har de nå gjort. Og følgende er utført, eller vil bli gjort i løpet av kort tid:

– Adgangskontroll

– Utvidet kameraovervåking

– Porttelefoner på alle avdelinger

I tillegg vil døra inn til akutten og legevakta bli stengt, og pasientene må ringe inn ved hjelp av en såkalt porttelefon som henger på veggen. Via denne telefonen må alle identifisere seg og si hva besøket gjelder.

– Vi har også tatt kontakt med politiet for å høre hva vi kan regne med av hjelp derfra om det oppstår farlige situasjoner, sier seksjonsleder Tom Roger Mauset. Han har ledet gruppa som har utredet sikkerhetsbehovene.

– Vi i politiet synes de tiltakene som er iverksatt er både fornuftige og riktig slik situasjonen er i dag. Selv om vi har mye å gjøre, vil vi prioritere sykehuset dersom det skulle oppstå situasjoner som krever vår bistand, sier politioverbetjent Oddmund Nilsen.

– Hvor raskt vil dere være på plass på sykehuset?

– Det avhenger av alvorlighetsgrad. Men det må ikke herske noen tvil om at sykehuset alltid vil ha prioritet hos oss.

Mer kameraovervåking

– Utvidet kameraovervåking er selvsagt godkjent av Datatilsynet, og vi har møtt stor velvilje fra UNN-ledelsen, sier Trond Pedersen.

– UNN Tromsø har hatt vakttjeneste fra private sikkerhetsselskap i snart 27 år. Har dere vurdert dette?

– Ja, men før vi kommer så langt, vil vi se hvordan de tiltakene vi nå gjennomfører vil fungere. Det vi nå gjør, skal evalueres etter en stund, og det vil også politiet være med på, sier Pedersen – noe politiet bekrefter.

– Vi er gjerne med og bidrar. Sikkerhet er vår profesjon, og vi skal sørge for at både pasienter og ansatte skal føle den nødvendige trygghet, sier Oddmund Nilsen.

sikkerhet: UNN Harstad har skjerpet sikkerheten. Foto: Frank R Roksøy