I 2017 produserer selskapet 70–80 millioner fat oljeekvivalenter (olje og gass, red.anm.) per dag. Når Johans Sverdrup-feltet i Nordsjøen er i drift i 2019 vil dette komme opp i 120 millioner fat per dag.

Og i 2022/2023 vil selskapet komme opp i mer enn 150 millioner fat per dag.

Julaften i dobbelt forstand

Lundin har boret, eller skal bore, totalt ni brønner i løpet 2016 og 2017.

Det er totalt funnet cirka én milliard fat i Barentshavet og det anslås at det ligger 8,8 milliarder fat som ennå er uoppdaget. Da kan man skjønne optimismen.

I 2013 og 2014 gjorde Lundin store funn på feltene Alta og Gotha ved Johan Castberg-feltet nordvest for Hammerfest. Så fant selskapet olje på feltet Neiden rett før jul.

– Og på julaften fikk jeg et bilde av en borekjerne som dryppet av olje fra Filicudi-feltet, forteller letesjef Halvor Jahre. – Det ble julaften i dobbelt forstand.

Alle feltene befinner seg utenfor Johan Castberg-feltet.

Ringvirkninger

Mens andre selskaper har nedjustert antall ansatte, har Lundin satset andre veien.

– Vi har økt antallet, sier Jahre.

Administrerende direktør Kristin Færøvik fokuserer på at enda flere skal få muligheten. Spesielt på land.

– Vi skal skape ringvirkninger i denne landsdelen, men vi skal også skape realistiske forventninger. Hvor mange arbeidsplasser det vil bli er vanskelig å si, men vi har ambisjoner om at prosjektene i Barentshavet skal settes i drift, sier hun.

Selskapets flaggskip er Edvard Grieg i Nordsjøen. Det har vært i drift siden 2015.

– Det har gitt oss god selvtillit, sier Færøvik. – Vi har ugjorte ting i Nordsjøen, men vårt hovedfokus er i nord.

Avgjørende test

Neste år setter selskapet i gang med produksjonstester i det én mil lange Alta-feltet og på nabofeltet Gotha. Disse vil pågå over fire måneder.

– Da vil vi lære mest mulig om feltet på 380 meters dyp. Arbeidet vil bli avgjørende for hvor fort vi kommer i gang, sier hun.

Halvor Jahre tror vi kommer godt utpå 2020-tallet før normal produksjon er igangsatt.

– Det blir kanskje 2024 før en eventuell produksjonsstart, sier han.

Mer informasjon

Lundins kontor i Harstad kan bli styrket. Men når det eventuelt skjer, er ikke avklart nå.

– Det ligger fram i tid å avgjøre Harstad-kontorets betydning. Vi må ha nok informasjon om funnene før vi kan ta slike beslutninger, sier Kristin Færøvik.

Spente: I tillegg til feltene der Lundin har funnet olje, er de spente på Hufsa og Hurri. Alta-feltet er én mil langt. Illustrasjon: Lundin