Den ene, en harstadværing i slutten av 30-årene, må sone kun 30 dager i fengsel. Den andre, en 40-åring, er også dømt til  å sone 30 dager.

Bakgrunnen for dommene er en større narkotikaaksjon på en adresse i Harstad i april 2015. Under aksjonen ble det funnet cirka ni kilo hasj og cirka to kilo marihuana. Aksjonen kom på grunnlag av kommunikasjonskontroll av én av de tiltalte. Åtte av telefonsamtalene som ble overhørt dannet grunnlaget for saken mot dem.

Ifølge politiet har det skjedd en overdragelse av 100 gram hasj mellom de tiltalte etter hver samtale.

Ved ransaking hos 40-åringen ble det funnet ei plate hasj på 90 gram.

Åtte overleveringer

Den yngste av de to erkjente delvis straffskyld. Han hevdet at han kun hadde levert hasj ved to eller tre anledninger. Den eldste erkjente å ha oppbevart hasj hjemme, men hevdet i likhet med sin medtiltalte at han mottok hasj ved to eller tre anledninger.

Etter politiets oppfatning har det skjedd åtte overleveringer på totalt 800 gram hasj. Ettersom det ikke ble gjennomført ransakinger etter hver telefonsamtale, ble det heller ikke beslaglagt narkotika.

Liggetid avgjørende

Retten fant det bevist ut over enhver rimelig tvil at det hadde skjedd salg av hasj ved tre anledninger, altså 300 gram, og ett tilfelle av oppbevaring.

Mannen i slutten av 30-årene ble dømt til 120 dagers fengsel, der 90 dager ble gjort betinget. Årsaken til dette er at saken hadde ligget inaktiv hos politiet i 15 måneder fordelt på flere perioder. Noe av bakgrunnen var etterforskningen i saken mot den andre tiltalte. Retten la også vekt på at tiltalte i ettertid har vist positiv utvikling. I dag har han fast jobb.

40-åringen ble dømt til 75 dagers fengsel, men slipper å sone 45 av dagene. Ved fastsettelse av dommen ble liggetiden hos politiet en avgjørende faktor.