K-sekretariatet mener også at rådmannen burde ha vurdert, og ikke bare spurt Advokatfirmaet Finn om de var habil, før de engasjerte dem til å avgjøre innsynsklagen fra Harstad Tidende.

Det er etter en henvendelse fra Høyre at kontrollutvalget på tirsdagens møte vil diskutere saken. Kontrollutvalget har ikke fått forespørsel fra kommunestyret.

Saken startet høsten 2015. Da vedtok kommunestyret, etter forslag fra Arbeiderpartiets gruppeleder Kari-Anne Opsal, at rådmannen skulle sette ned et utvalg for å finne ut om det var mulig å redde brygga.

Rådmannen fikk med seg Steinar Nilsen, medeier og tidligere daglig leder i Peab Nilsen & Haukland, til å lede utvalget. De øvrige var næringssjef Bjørn Akselsen, kommuneplanlegger Rannveig Kildal Ramtvedt, enhetsleder Jan-Inge Lakså, Synnøve Søndergaard, distriktssekretær i LO og Torleif Jørgensen, Byens venner.

K-sekretariatet har gått gjennom all korrespondanse og rådmannens redegjørelse.

Sekretariatet mener Nilsen var inhabil fra det tidspunkt det ble vurdert kontakt mellom utvalget og Tore Hunds Gate 5 og Harstad Gamle Posthus. Hans inhabilitet forsterkes ved at utvalgsrapporten skulle inngå i det politiske beslutningsgrunnlaget.

Nilsen var den personen i utvalget som i hovedsak opptrådte på vegne av gruppen i sonderingene og kontakten med selskapene som det ble inngått intensjonsavtaler med.

Sekretariatet viser også til eposten 11.05.2016 fra Nilsen til Synnøve Søndergaard og Kari-Anne Opsal. Nilsen ber dem jobbe politisk for å sikre et politisk flertall for vern av Gammelbrygga.

(...) Jeg er i tvil om det blir enighet (med eierne av brygga, red.anm.), før politikerne har vist i praksis at de stoler på konseptet som nå foreligger og den juridiske betenkningen som foreligger slik at et flertall går inn for å videreføre rivingsforbudet. Når det er på plass tror jeg forhandlingene (Eiendomsgruppen Nord-Norge, red.anm.) om makebytte vil gå rimelig greit (...) Skulle nå det verste skje at kommunen i en hypotetisk rettssak skulle tape, er det jo fullt mulig for de samme politikerne å vedta en reguleringsendring som opphever rivningsforbudet ...

Tilliten til forvaltningen

Sekretariatet mener at dette budskapet vitner om et engasjement fra Nilsens side som går utover rollen som en nøytral deltaker i utvalget. Spesielt hvis årsaken til at han var plukket ut var hans faglige kompetanse.

De påpeker videre at Nilsens handlemåte vanskelig er forenlig med de krav til objektivitet som stilles, og som nettopp habilitetsreglene skal ivareta.

Sekretariatet bemerker at dette sitatet fra eposten 11.05.2016 ble unntatt offentlighet av Harstad kommune. Fylkesmannen bestemte at dette ikke kunne unntas offentlighet.

K-sekretariatet påpeker at inhabilitetsbestemmelsene er ment for å ivareta tilliten til forvaltningen, altså forvaltningens anseelse utad.

Nilsen, som gruppas leder, var også aktør i to selskaper, som var parter i en intensjonsavtale som var unntatt offentligheten. Også her overprøvde Fylkesmannen kommunens vedtak etter klage fra Harstad Tidende.

Disse forholdene er etter sekretariatets vurdering egnet til å svekke tilliten, ikke bare til Steinar Nilsen, men også til utvalget.

Det neste som kontrollutvalgets K-sekretariat reagerer sterkt på, er at kommunen engasjerte Advokatfirmaet Finn til å vurdere Harstad Tidendes begjæring om dokumentinnsyn, uten å ha vurdert deres habilitet.

Profesjonell aktør

Advokat Tove Julin Pettersen utførte oppdraget. Rudi Mikal Christensen, som er ansatt og aksjonær i Advokatfirmaet Finn, er styreleder i Harstad Gamle Posthus, som er part i intensjonsavtalen. Steinar Nilsen er også styremedlem i Harstad Gamle Posthus.

Sekretariatet mener at kommunen burde ha vurdert advokatkontorets habilitet.

Faktum er at en advokat på kommunens vegne vurderte innsynsbegjæring som omfatter en hemmeligholdt intensjonsavtale i et selskap som en advokatkollega er styreleder i.

Det er i utgangspunktet advokatens ansvar å vurdere sin habilitet, men i dette tilfellet er klienten (Harstad kommune) en stor og profesjonell aktør.

Strenge krav

Det er rimelig å stille strengere krav til offentlig forvaltning enn til private aktører. Rådmannen burde være kjent med advokatfirmaets posisjon, spesielt sett i lys at rådmannen fikk en epost 12.05.2016, fra Steinar Nilsen, om at alle investorene (i forbindelse med intensjonsavtalen, red.anm.) skulle møte på advokatkontoret morgenen etter klokken 09.00.

Rådmannen er invitert til tirsdagens møte for å svare på spørsmål fra utvalget.

Kontrollutvalget består av: Mai Britt Lindstrøm (Frp), leder, Helga Kaarbø (V), Rune Stenstrøm (H), Charlotte Espejord (Frp) og Leif Lysvik (Ap).

Steinar Nilsen har ikke besvart våre henvendelser.

UTVALGSLEDER: Steinar Nilsen. Foto: Arkivfoto