Ektemannen Sigmund Haugnes (75) og kona (70) bråvåknet av at to mørkkledde menn plutselig sto på soverommet deres klokka 03.02 natt til torsdag denne uka.

Slo inn glassruta

– Hva i helsika gjør dokker her, spurte Haugnes. Da først så han at det var to politibetjenter som hadde tatt seg inn.

Politifolkene kunne fortelle det skrekkslagne ekteparet at det hadde vært innbrudd i huset, men ingenting var stjålet.

Gjerningsmann brukte en belegningsstein til å knuse vinduet i døra. Deretter gikk han opp trappa til hovedetasjen, fant en hustelefon og ringte politiet for å fortelle hva han hadde gjort.

Belastet miljø

I over 30 år har ekteparet vært nærmeste naboer til et belastet rusmiljø.

– Da gården ble revet, håpet vi at vi skulle slippe mer bråk og spetakkel. Nå skal det sies at vi hadde et godt forhold til vedkommende som bodde der tidligere. Han gjorde aldri innbrudd hos oss. Jeg opptrådte nærmest som en vaktmester for ham, sier Sigmund Haugnes.

Forgjeves protest

Så satte kommunen opp et nytt lite hus beregnet for vanskeligstilte boligsøkere.

– Hele nabolaget protesterte, men til ingen nytte. Vi ble invitert til informasjonsmøte på rådhuset, og fikk vite at kommunen skulle sette inn en rekke tiltak. Det har vi ikke sett noe til. Tvert imot reagerer vi på at det på kveldstid og om natta er stor trafikk av biler og ungdommer med hettegensre og solbriller som kommer til huset. De er innom et øyeblikk, før de forlater, forteller ekteparet.

Advarte

Kona i huset har jobbet i helsevesenet i Harstad kommune i over 30 år. Derfor ønsker hun ikke å stå fram med navn og bilde.

– Jeg er ikke imponert over oppfølgingen til de som sliter. Og, bare så det er sagt: Vi bærer ikke nag til mannen som brøt seg inn hos oss, men vi reagerer kraftig på at dette får lov til å skje. Det var nettopp dette vi advarte mot, da kommunen plasserte det aktuelle huset på denne tomten, sier hun.

Skremt

Den dramatiske hendelsen natt til torsdag har skremt kona i huset.

– Vi pleier ofte å få besøk av barnebarn som ligger over. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis barna hadde våknet av at det sto en vilt fremmed mann i gangen Det å våkne av at det står to politimenn på soverommet og forteller at noen har brutt seg inn i huset vårt, er skremmende, sier hun.

Hendelsen har satt en støkk i ekteparet.

– Det er trasig at man ikke kan føle seg trygg i eget hus. Etter det som har skjedd, tør jeg ikke legge meg og sove. Heretter må vi sove på skift. Det er så skremmende at det har vært et fremmed menneske inne i huset vårt mens vi lå og sov, sier kona.

Rop om hjelp

Sigmund Haugnes brukte resten av natta til å tette den sundknuste ruten og sope opp mengder med glassbrott fra gulvet.

– Hva forventer dere skjer etter denne hendelsen?

– Vi forventer at det blir satt inn tiltak. Kommunen må ikke bare sitte og sove. De må skjønne at dette som skjedde denne natta var et rop om hjelp, sier ekteparet.