Det er en meget omfattende jobb kommisjonen skal gjennom før de legger fram konklusjonen.

Det sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth, ved Statens havarikommisjon for transport.

– Det er for tidlig å si hvor omfattende den blir, men vi har en frist på 12 måneder for å legge fram en foreløpig rapport.

Avhørt vitner

Havarikommisjonen ble kort tid etter ulykken rutinemessig varslet, og meldingen var så alarmerende at de bestemte seg for å rykke ut med fire personer. Fredag morgen ankom de Harstad.

– Vi startet øyeblikkelig med å avhøre vitner, gjøre oss kjent med området rundt Selsbanes Seil, båten, og innhente den informasjon som politiet sitter på, sier Liseth.

Rib-ulykken blir av Liseth karakterisert som alvorlig. Det er ifølge sjøfartsloven, kun ulykker med dødelig utgang, med en eller flere personer, eller at en båt går ned som er mer alvorlig.

Han påpeker at de ikke skal ta stilling til skyldspørsmålet.

– Det er vanlig at vi kommer med tilrådning og forslag til hvordan man kan forebygge lignende ulykker.

Jobber hele helgen

Kommisjonen kan ikke pålegge noen å innføre tiltakene som de tilrår.

– Målet er likevel at de involverte aktørene, på bakgrunn av funn vi gjør, bygger barrierer slik at ikke folk skades eller dør i forbindelse med deres virksomhet, sier han.

Havarikommisjonen vil jobbe i Harstad i hele helgen, og vil først mandag ta stilling til hvor lenge og hvor mange inspektører som kommer til å bli igjen i byen for å jobbe med denne saken.

– Det gjøres fortløpende vurderinger av hva vi trenger av kapasitet der oppe, sier han.

Siden 2008

Den første havarikommisjonen for sivil luftfart ble opprettet i 1989. Først i 2008 fikk de mandat til å undersøke ulykker og alvorlige hendelser til sjøs.

Rapporten blir offentlig slik at alle som driver innen sjøfart kan bruke den for å bygge inn ytterligere sikkerhetssystemer i sin virksomhet.

Siden det er britiske statsborgere som er rammet, har havarikommisjonen vært i kontakt med den britiske havarikommisjonen. Det er ikke bestemt om britene kommer til Harstad. Det vil bli bestemt tidlig i neste uke.

– Det er ikke unaturlig at de vil ta turen for på den måten å ta seg av deres rettigheter. Det er helt normalt, og styres av et Eu-direktiv, sier Liseth.

Ventet: De skadde britene ble raskt tatt hånd om helsepersonell da den andre, av de to ribene, som med i følget kom inn til kai med turistene. Foto: Odd Leif Andreassen