Bygda Kystlag i Ibestad kommune ble nylig stiftet og er nå under registrering. Lagets intensjoner og formål ble i fjor presentert for et samlet kommunestyre på Hamnvik Handelssted Donsegården. Det er også klart at de overtar den gamle fraktebåten MF Fuglø fra Nordnorsk Fartøyvernsenter i løpet av året.

Oppstart

Deler av interimsstyret for kystlaget var samlet i Harstad torsdag.

– Ibestad kommune hadde ikke et kystlag. Vi er en kommune med mye mennesker som har hatt sitt yrkesaktive liv på sjøen. Derfor er det på plass at Bygda kystlag nå er stiftet, sier ordfører Dag Sigurd Brustind.

Interimsstyret i laget består av Dag Sigurd Brustind, Geir Arne Ekman, Terje Andreassen, Willy Arntzen og Jan-Roger Eriksen.

– Med tanke på at Arctic Race kommer til Ibestad i august, så vil det vært flott om båten ville bli ferdig og være på plass i kommunene før den tid, sier Jan Roger Eriksen, som er leder av det første interimsstyret.

Overtar Fuglø

– Vi er meget godt fornøyd med at kystlaget nå skal få overta MF Fuglø av Nordnorsk Fartøyvernsenter, sier Eriksen.

Båten ble i sin tid kjøpt til Gratangen for ni år tilbake. Etter syv år på land ble Fuglø sjøsatt i et nydelig sommervær torsdag 27. juni 2013.

– Vi har i disse dager fått inn de siste midlene fra riksantikvaren for å gjøre ferdig fartøyet, sier Terje Flaaten Stokkan, direktør ved Fartøyvernsenteret. De har nylig fått 1,5 millioner kroner i tilskudd for å ferdigstille Fuglø.

Totalt er det brukt 25 millioner kroner på å restaurere båten.

Bygda kystlag har nå fått bekreftet at MK Fuglø blir overdratt til laget som ansvarlig forpakter. Et av Nord-Norges eldste flytende kulturminner skal nå flytte til kommunen.

– Det er flott at vi nå har undertegnet avtalen om overtakelse av båten med kystlaget, sier Brit Skinstad Nordlund. Hun er styreleder for Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum.

Båten var ferdig i 1877 i Neshamn i Sunnhordland. Den er kjent for frakt av frukt i nord. Den gikk flere tiår med frukt mellom Trondheim og Honningsvåg. Båten har en Normo C3 motor på 210 hk. Den er på rundt 70 fot. Båten har en lang historie siden den ble bygd i 1877 på Vestlandet. Den hadde i sin tid seiler og en svært liten motor, før den i senere tid ble oppgradert.

Tore Skadal

AVTALE: Nordnorsk Fartøyvernsenter ved styreleder Britt Skinstad Nordlund og direktør Terje Flaaten-Stokken undertegnet denne uken avtalen med Bygda kystlag om overrekkelse av MK Fuglø. Foto: Picasa
KLAR: Styreleder i interimsstyret i Bygda kystlag Ibestad, Jan-Roger Eriksen, takker styreleder Britt-Skinstad Nordlund (Fartøyvernsenteret) for at kystlaget får overta MK Fuglø. Foto: Picasa