Med på lasset vil det også komme penger. Forslaget kommer fra fra fylkesrådslederne Cecilie Myrseth og Tomas Norvoll, presentert på Opptur-arrangementet torsdag i Narvik, skriver Fremover.

Før jul anbefalte ordførerne i Harstad og Narvik å slå sammen Nord-Norge til én region. Dette for å lettere samarbeide, noe ordførerne mener fylkesgrensa er til hinder for.

Lederne i fylkeskommunene tok forslaget på alvor, og diskuterte sammenslåing. Konklusjonen ble imidlertid å beholde fylkene, men samarbeide bedre. I etterid har regionen Harstad og Narvik vært diskutert, sier Norvoll på konferansen Opptur 2017 i Narvik torsdag

Les også: Sier nei til sammenslåing

Næringsutvikling og skoler

Blant det man har spekulert rundt er regional næringsutvikling. Der viser han til Bodø, der et «programråd» har styring med fylkeskommunale millioner – refusjon av arbeidsgiveravgift – der kommunen, næringslivet, universitetet og andre i samarbeid bestemmer hvor pengene skal satses.

De to fylkesrådene ser for seg at det kan opprettes et tilsvarende råd i Ofoten og Sør-Troms hvis Harstad og Narvik ønsker det, skriver Fremover.

Kan se på ny videregående skoler samlet

Også på området videregående utdanning vil det være naturlig med samarbeid. I Harstad vil fylkeskommunen bygge ny videregående skole. Det samme skal man gjøre i Narvik.

- Dersom det er interesse for det, så kan de skolene planlegges slik at de kompletterer hverandre. Det betyr at regionen totalt får en breiere videregående utdanning. Men for de som bor i Harstad og i Narvik er prisen de må betale at de kanskje må til nabobyen for å få akkurat den utdanningen de ønsker seg.