Trondenes tingrett kom til at tiltalte og fornærmede var omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. På gjerningstidspunktet var fornærmede 14 år og fem måneder og tiltalte hadde akkurat fylt 18 år. I henhold til Høyesterett mener retten at aldersforskjellen mellom tiltalte og jenta isolert sett ligger i ytterkanten, men likevel innenfor det som kan godtas ved vurdering av om partene var omtrent jevnbyrdig i alder og utvikling.

Ikke tvang

Påtalemyndigheten hevdet i retten at tiltalte nylig hadde passert myndighetsalder, at de ikke var i et kjæresteforhold, han hadde større seksuell erfaring og at hun kun var 14 år og jomfru. Retten mener imidlertid at ingenting tyder på tiltalte utnyttet fornærmede til å ha samleie. Det er ikke ført bevis for at tiltalte har utført tvang eller brukt annen form for press for å oppnå samleie. Tiltalte var etter rettens mening ikke klar over at jenta var i en sårbarsituasjon på grunn av mobbing i store deler av livet. Under tvil har retten kommet til at tiltalte skal frikjennes. Han frifinnes også fra krav om saksomkostninger og for å betale oppreisning til jenta.

Angående kravet om oppreisning mener retten at det ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort at det er sammenheng mellom fornærmedes problemer og samleiene som fant sted.

Henlagt

Det var Riksadvokaten som tok ut tiltale i saken. Politiet i Harstad sendte først saken til Statsadvokatene i Nordland med forslag om henleggelse. Statsadvokatene besluttet å henlegge saken.  Henleggelsen ble påklaget av bistandsadvokaten. Det gjorde at Riksadvokaten omgjorde statsadvokatenes avgjørelse siden de var av den oppfatning at det forelå særlige grunner til at forholdet skulle straffeforfølges selv om tiltalte og fornærmede var jevnbyrdige i alder og utvikling.

Snapchat

Jenta har forklart, i et tilrettelagt avhør i Statens barnehus, at da moren var i Oslo i november 2015, la hun ut en Snapchat og spurte om noen ville komme på besøk. Etter en tid svarte tiltalte. Hun inviterte han hjem til seg. De kjente hverandre kun gjennom sosialemedier og at de hadde felles kjente. De begynte å se en film i stua, men etter hvert bestemte de seg for å avslutte filmen på hennes soverom. Etter en stund begynte tiltalte å ta på og kysse henne, men hun prøvde å vri seg unna. Tiltalte kledde av henne og det ble gjennomført et samleie på rundt halvtimen. Jenta forklarte at hun ikke ønsket å ha sex, men at hun ikke turte si nei da hun var redd tiltalte skulle slå henne.

Moren til jenta fortalte om en dypt ulykkelig jente i tiden etter. Jenta hadde hatt en tøff barndom blant annet grunn av mobbing i barnehage og skole.

Rykter om voldtekt

Jenta har kun fortalt om ett samleie, mens tiltalte forklarte om to samleier. Også tiltalte fortalte om kontakt via sosialemedia, kontakten var kun overflatisk. Menhan svarte på inivtasjonen fra jenta og dro på besøk. Tiltalte forklarte at han spurte henne om "har du lyst til å gå videre", noe hun ville. Han visste at hun ikke hadde hatt sex tidligere. Etter at de var ferdig, lå de følge tiltalte, lenge å prate sammen i sengen. I motsetning til fornærmede fortalte tiltale om et nytt samleie to dager senere. Han fortalte at i etter tid hadde han hatt en vanskelig tid og mistet venner på grunn av rykter om at han skulle ha voldtatt henne.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i fem månder, 90 dager gjøres betinget og tiltalte skulle betale saksomkostninger. Bistandsadvokaten la ned påstand om oppreisning oppad inntil 50.000 kroner. Forsvarer mente hans klient skulle frifinnes.