Hvert år drukner mange mennesker som ferdes på usikker is. Det blir ikke tryggere når temperaturen svinger som de har gjort denne vinteren.  – Temperatursvingninger har gjort at isen mange steder ikke har lagt seg skikkelig, da må folk vise sunn fornuft og vise isvett, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap. Livredningsselskapet anbefaler å lære isvettreglene og mener at folk flest har et behov for kunnskap om å ferdes på isen. Farlig is

Selv om isen mange steder kan oppfattes som trygg kan tykkelsen variere drastisk. Undervannsstrømmer, øyer, snødekke og elveløp er noen av faktorene som kan påvirke isens tykkelse. Det kan virke trygt, men isen kan være lumsk.

– Hvert år drukner det mennesker i Norge fordi de feilberegner hva isen tåler. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso.

Hun frykter at flere vil falle for fristelsen til å gå ut på isen, uten å kontrollere dens tykkelse og uten tilstrekkelig sikkerhetsutstyr og kompetanse.

– Dette er spesielt farlig når snøen har lagt seg på isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig. Hun trekker spesielt frem ispigger.

– Alle bør nyte naturen, både sommer og vinter, men det krever kunnskap og riktig utstyr.

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp

Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispigger hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina. Dersom du ikke har ispigger, kan skistaver brukes.

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Lær deg følgende isvettregler:

  • Ha respekt for isen

  • Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter

  • Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr

  • Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd

  • Hold deg på sikker is

  • Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer

  • Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen

  • Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk

  • Hvis andre går gjennom isen, hold avstand