Det fortalte drifts- og eiendomssjef Gina M. Johansen ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF de om lag 70 fremmøtte på Byggebørsen i forrige uke.

Skrifta hun viste på veggen i næringslivsmøtet som ble avholdt på Thon, var det samlede totale oppgraderingsbehovet ved sykehuset: Hele 431 millioner kroner.

Erstattes av nytt bygg

– Det største behovet har de delene av bygget som sto ferdig i 1976. Der er den tekniske standen dårlig, og viser et oppgraderingsbehov på 354 millioner kroner. Generelt er bygget dårlig tilpasset fremtidens teknologiske utvikling og krav til effektiv sykehusdrift. Blant annet vurderes R-fløya erstattet av et nytt bygg, siden våre beregninger viser at det ikke vil være lønnsomt å bygge om, sier Johansen.

– Vi legger også opp til å ha en arealutviklingsplan ferdig i løpet av året, der vi blant annet ser for oss å bygge om poliklinikken, i tillegg til å kartlegge behov for annen ombygging.

Kontor og parkeringshus

Dersom planene som foreligger for utbygginger på sykehustomta blir realisert, vil store deler av dagens parkeringsarealer bestå av nye bygninger.

– En utbygging av disse arealene vil nok skje i flere faser, forteller Johansen.

– Vi er i dialog med Harstad kommune for et mulig samarbeid om etablering av Harstad Helsehus. Vi håper også å kunne legge til rette for et flerfunksjonsbygg som blant annet kan inneholde kontorer og parkeringshus,.

- Dette er planer som vil kunne realiseres noenlunde samtidig i en første fase. I en fase to ser vi for oss et tilbygg til dagens sykehus. I den sammenhengen ønsker vi å etablere ny inn- og utkjørsel for sykehuset og helsehuset, blant annet for å hindre at de som i dag må kjøre gjennom flere kryss for å komme ut i St. Olavs gate, forteller Johansen. Hun legger til at UNN i løpet av februar legger ut en kravspesifikasjon i Doffin med totalentreprisen på en ny ambulansestasjon i Harstad.

– Brattbakken barnehage skal rives for å gi plass til ambulansestasjonen, som dermed flytter fra dagens lokaler ved akuttmottaket til nye moderne fasiliteter, sier hun.

Ambulansehelikopter på Evenes

Johansen fortalte videre at de i forbindelse med Forsvarets utbygginger på Evenes må se etter nye lokaler til helikopterbasen der.

– Vi er i en tidlig fase om ny lokalisering av denne basen. Det eneste vi vet er at ambulansehelikopteret fortsatt skal holde til på Evenes, sier Johansen.

Her er Gina Johansen i samtale med Olaf Dobloug fra Forsvarsbygg under Byggebørsen sist torsdag. Foto: Andreas Isachsen