Totalt deler Forskningsrådet ut 406 millioner kroner til 42 forskningsprosjekter i 37 bedrifter der tromsøfirmaet Lytix Biopharma er ett av dem.

Knut Eidissen fra Harstad er, gjennom Picasso Kapital AS, Lytix Biopharmas nest største aksjonær. Eidissen har i en årrekke vært styreleder i selskapet, men i dag er Gert W. Munthe styreleder, mens Eidissen er styremedlem.

Eneste i nord

Lytix Biopharma arbeider med et middel for immunbehandling av kreft og er det eneste selskapet i Nord-Norge som tildeles støtte fra Forskningsrådet.

– Jeg vil gratulere alle bedriftene som har fått støtte. Det er kun de beste forskningsprosjektene som blir valgt ut, og jeg er sikker på at dette vil gi et godt grunnlag for nye produkter og tjenester, sier næringsminister Monica Mæland.

Totalt 406 millioner kroner skal fordeles på 42 forskningsprosjekter i 37 bedrifter. Pengene kommer fra Forskningsrådets største program for næringslivet, Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA).

- Det viser at det fremdeles er et stort behov for en slik støtteordning og at det er viktig for næringslivet å bruke forskning for å skape innovasjon. Dette er nødvendig for at vi skal hevde oss innen næringer som blir mer og mer kunnskapsbaserte, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

Søker børsnotering

Resultatene fra prosjektene som får BIA-penger kan både bidra til å skape nye arbeidsplasser og til å holde jobber i Norge.

– Norske bedrifter kjemper i krevende verdensmesterskap hver dag. Det handler om at vi må ha de beste løsningene. Gjennom den sterke satsingen regjeringen har på forskning og innovasjon, ruster vi næringslivet til å møte konkurransen, sier Mæland.

På ti år har BIA-programmet ført til rundt 900 nye produkter og 160 bedrifter. Programmet finansierer samarbeidsprosjekter mellom bedrifter og offentlig finansierte forskningsmiljøer. Det er bedriftene selv som har regien på forsknings- og utviklingsarbeidet.

Styret i Lytix Biopharma har nylig vedtatt å søke børsnotering. Det blir ikke på Oslo Børs, men på Nasdaq First Nordic og det skjer i løpet av tredje eller fjerde kvartal 2017.