I et klasserom på Seljestad ungdomsskole sitter Asbjørn Abelseth med en pult og noen ark med noter. Det er lørdag morgen.

Foran han sitter 11 medlemmer av Harstad Janitsjar med sine blåseinstrumenter og notestativ.

I klasserommet sitter flere av janitsjarens mest rutinerte medlemmer. De har vært uten en vinterdag før.

– Nå er det innspurt for øving til jubileumskonserten i Kulturhuset lørdag 11. februar, forteller Asbjørn.

I disse dager har han vært dirigent for Harstad Janitsjar i ett år. Til daglig spiller han trombone i Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN). Det har han gjort i noen årtier.

Og rollen som dirigent for janitsjaren har han også bekledd tidligere.

Ingen av dem som er sitter i klasserommet har vært med i samtlige av janitsjarens 90-år. Men samlet har de meget solid rutine fra janitsjaren.

Asbjørn har delt opp korpset i flere grupper når de denne lørdagen startet opp på en lang øvingshelg.

– Under jubileumskonserten vil publikum få høre 10 ulike musikknumre av janitsjaren. Det bli minimalt med marsjer, sier dirigenten.

– Det vil bli mye norsk musikk. Blant annet et stykke av Bjørn Willassen. Det har vært spilt tidligere her i byen med inviterte solister som Knut Iversen og Sigvart Dagsland, forteller Abelseth, før de starter opp med øving på dagens første melodi.

Dirigent Abelset svinger taktstokken og en kjent melodi fyller klasserommet på Seljestad skole tidlig lørdag formiddag.

Dagen er ennå ung for medlemmene av janitsjarene.

– I dag skal vi øve hele dagen her på Seljestad. Jeg er en av flere som skal heve taktstokken i løpet av dagen, opplyser han.

Søndag skal de rundt 30 medlemmene i Harstad Janitsjar ha sin første øving i Kulturhuset.

– I løpet av forestillingen i februar skal vi ha noen inviterte gjestesolister. Magnus Wærness er en av dem som skal bidra under konserten.

– I tillegg har vi noen andre gjester som skal opptre sammen med oss. Uten at jeg skal røpe for mye av det nå, forteller Asbjørn Abelseth, som er dirigent for korpset i jubileumsåret.

Tidlig lørdag formiddag øvde ei av blåserekkene på et av nummeren som Harstad Janitsjar skal fremføre under jubileumsforestillingen i Harstad kulturhus andre lørdagen i februar.

– Jeg overlot dirigentstokken til Asbjørn Abelseth i janitsjaren i januar i 2016, sier Ole Thomas Gjærum, som til daglig spiller trompet i Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN).

- Vi i FMKN har lang tradisjon for å bidra til byens lokale korps. Jeg var inne som dirigent i 18 måneder fram til januar i fjor. Da overtok kollega i FMKN, Asbjørn Abelseth. Han er inne i sin andre periode som dirigent i Harstad Janitsjar, forteller Gjærum.

GRUPPER: Dirigent Asbjørn Abelseth forklarer når de forskjellige blåsergruppene i Harstad Janitsjar øver på Seljestad skole. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
BIDRAR: Trompetist Ole Thomas Gjærum øver med en av blåserekkene i Harstad Janitsjar. Han har tidligere vært dirigent for Harstad janitsjar. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa