I fjor mistet han 41 dyr – mange lam ble tatt av ørn – men mange ble også offer for løshunders herjinger.

Pinefull død

Tre bønder på strekningen fra Hemmestad til Refsnes fant 110 av sauene sine drept i fjor. De fortviler over at dyrene lider en pinefull død, og at de selv blir påført store økonomiske tap.

– Andre helga etter jaktstart i fjor, fant vi fire sauer som var druknet i et vann ved Keipen. To andre dyr var sprengt og et sauekadaver var oppspist. Måten dyrene er drept på viser at det er løshunder som har vært på ferde, sier bonden. For to år siden opplevde han at lam ble jaget på havet.

På strekningen fra Kongsvikdalen, Storvannet og Melaafjellet befinner seg et sted mellom 3000 og 4000 dyr i beitesesongen.

Norskott er leder i Kvæfjord Sau- og geit. Nå ønsker han dialog med Jeger og fisk, arrangørene av 10 på topp og andre aktuelle partnere.

– Jeg har full forståelse for at folk ønsker å bruke marka og fjellet, men vi må få til et samarbeid for å unngå at så mange dyr blir lemlestet og drept. Folk må ikke slippe hunder løs der sauene beiter, sier han.

Utsett jaktstarten

De siste årene har bøndene prøvd å sanke inn sauene før rypejakta starter 10. september.

– Det tar tid å jage flere tusen dyr ned fra fjellet. Derfor håper jeg å få til en avtale med jegerne om å utsette jaktstart til uti oktober. Da slipper vi alle disse tragiske hendelsene med løse hunder som skambiter eller dreper sau i fjellet. Jakthunder utgjør også en fare for dyrene, selv om eierne tror de er sauerene, sier han.

Han ber også om samarbeid med 10 på topp-arrangørene. – Ved å samarbeide kan vi unngå at turene blir lagt til områder der det beiter flest sauer, sier han.

Den erfarne sauebonden slår fast at hunder er rovdyr, og han er oppgitt over at eierne slipper dem løs når det er sau i nærområdet.

– Mange bønder har villsauer som går ute hele året. Det er viktig at hundeeierne er klar over dette. Vi må få til en felles forståelse for problemet slik at vi alle kan bruke marka. Hvis ikke frykter jeg at vi bønder blir fordrevet fra beiteområdet vårt, sier Arvid Norskott.

Sundrevet: Denne sauen fikk øret avrevet av en hund på innmark på Strand. Sauen måtte avlives på grunn av skadene den ble påført. Foto: Anette Norskott