Harstad-mannen Gunnar Aas har i mange år engasjert seg i skolegang og fritid for sønnen, Petter.

– Da Petter (12) startet opp i første klasse på skole fikk han Adbi Malik (12) som klassekamerat. Begge startet også opp med å spille fotball for Harstad idrettslag, forteller Gunnar Aas.

Ni år i mottak

– Jeg og mange med meg i Harstad-samfunnet har i lang tid kjent Malik og familien hans, sier Aas.

Han er overrasket over at familien har vært en del av Harstad mottak i ni år, uten at de har fått bosetting i byen.

– Etter det jeg forstår har familien fått opphold i Norge for 16 måneder tilbake. Men de har fortsatt blitt boende i en familieleilighet tilhørende Harstad mottak, sier han.

– Det jeg og mange med meg reagerer sterkt på at familien på kort varsel har fått beskjed om på flytte til Vennesla. Familien har allerede fått tilsendt flybilletter. Avreisedato skal være 1. februar, forteller Gunnar.

Aas har vært i kontakt med familien og de skal være slitne og lei seg over beskjeden om at de nå må forlate byen.

Legges ned

– Jeg og mange med meg har fått med oss at Harstad mottak skal legges ned i løpet av februar.

- Jeg betviler ikke at UDI har gjort en avgjørelse som de står inne for, men jeg synes det virker uvanlig hardt å flytte på en familie som har vært hele ni år i Harstad.

– De fleste av barna i barneflokken er oppvokst her i byen. Den eldste i søskenflokken går i dag på Heggen. Han spille også fotball for Harstad idrettslag.

– Abdi har dessuten en søster som går på ungdomsskolen i Hagebyen.

Aas og flere håper at det finnes vilje til å få bosatt familien i Harstad på sikt. Det er her i byen de har sitt nettverk.

Ressurs

– Både Abdi og flere av hans søsken er og har vært elever her ved Harstad skole.

- Vi har jobbet med integrering i skolen i 25 år. Jeg synes det er trist at Abdi og hans søsken nå må forlate skolen og vennene de har i Harstad. Det er mange foreldre som engasjerer seg og bidrar positivt til integrering, sier Vidar Larsen, som rektor ved Harstad skole.

SAMMEN: Abdi Malik på banen i HIL-drakt. Foto: Picasa
INTEGRERING: – Harstad skole har i 25 år jobbet med integrering. Det er et stort engasjement blant foreldrene ved skolen som bidrar til god integrering, sier rektor Vidar Larsen. Foto: Frank R. Roksoy