Værforhold, beliggenhet, næringsliv og gemytt ble vurdert av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA da de kom på besøk til Harstad 18. mars 1951. Det kommer fram i tidligere hemmeligstemplede dokumenter som nå er lagt ut av CIA på etterretningsroganisasjonens egen hjemmeside.

Les også: CIA ble tipset om UFO av Harstad Tidende

Etterretningsrapporten sier at Harstad var sildehovedstaden i Norge og har den beste havna "in the northwest" med utmerkete dampskipsforbindelser, et stort veinettverk og god landbruksjord til tross for at vi holder til langt mot nord.

- Energisk og progressiv

Denne dagen var temperaturen 1 minusgrad klokken 16 mens havtemperaturen var 3 pluss. Tidlig på dagen var det klar himmel. Etter hvert ble det overskyet.

Det meste blir vurdert og observert i rapportene som strekker seg over seks A4-sider.

Her kan du selv gå for å søke i CIAs arkiver

- Befolkningen var energisk og progressiv. Byen har kontakt med omverdenen via shipping og har et stort marked for sine fiskeprodukter.

4.085 mennesker

Folk i Harstad jobbet i 1951 med noe landbruk og industri basert på fiskeriene og shipping, men det er fiske som er viktigst, mener CIAs agent.

Når det gjelder geologien forteller rapporten at terrenget er svært kupert.

- Det er begrenset med flate områder for byen.

Men det er vakkert, rundt og over fjorden. Videre skal rapporten være vedlagt NAFs veikart, og rutebok som beskriver båtforbindelsen. Det finnes et greit antall drosjer og andre biler.