Inviterer til Europa-samarbeid

Muligheter: Preben Woll Bostad jobber med å gjøre Europa mer tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter i regionen gjennom en Europakonferanse i Harstad. – Det vil være første gang EU-kontoret til landsdelen kommer på besøk til regionen, sier Bostad. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola

Etter hvert som de regionale utviklingsmidler ser ut til å tørke inn, må bedrifter i harstadregionen se seg om etter nye finansieringskilder og markeder. Det sier Preben Woll Bostad.

Han er prosjektleder for den første Europakonferansen i Harstad, som skal avholdes 2. februar, i regi av Harstadregionens næringsforening. Målet er å få Europa tettere på regionen.

– Både Tromsø og Bodø har jobbet tettere mot Europa og EØS-området, nå er det på tide av vi i denne regionen også gjør det samme, sier Bostad, som allerede har mottatt de første påmeldingene til konferansen.

Europakontor

– For å ta EU til Harstad- og tilstøtende regioner har vi fått hjelp fra Nord-Norges Europakontor i Brussel, europaminister Frank Bakke-Jensen, Enterprise Europe Network, som er verdens største EU-rådgivningsnettverk for bedrifter – i Norge håndtert av Innovasjon Norge, Senter for internasjonalisering av utdanning, NHO Nordland, KS Brussel, Harstad kommune, fylkeskommunen i Troms og Universitetet i Tromsø – og enda flere kommer til.

Nettverk, kompetanse og arena

Målsettingen med konferansen er å la små- og mellomstore bedrifter i regionen komme i kontakt med de menneskene som jobber mest med EU/EØS-relaterte saker på vegne av Norge og Nord-Norge, synliggjøre mulighetene i Europa og øke kunnskapen om de kildene til finansiering og markeder som ligger åpen for bedrifter og studenter.

Fondene minker

Fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, Willy Ørnebakk, roser tiltaket.

Positiv: Fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, Willy Ørnebakk ser at de regionale fondsmidlene kan minke fremover, og ser positivt på at Sør-Troms nå ser mot Europa.

 

–Vi har hatt en 15-årsperiode med sterk satsing på regionale midler. Nå er bildet mer komplisert, med regionreform og signaler om kutt i de regionale fondsmidlene. Ser man bare en tid tilbake, utgjorde tilbakeføringen av arbeidsgiveravgiften en halv milliard kroner bare i Troms. Nå er beløpet vi disponerer rundt 88 millioner kroner, sier Ørnebakk, og legger til at det betyr at alle nå må se hvordan man skal jobbe annerledes.

_ Da er det naturlig å se på hvordan man kan nyttiggjøre seg EU/EØS-systemet, så det er veldig bra man nå styrker kompetansen på dette området med denne konferansen, sier han.

–Det har et stort potensial. Se bare på universitetene, som har store prosjekter til flere hundre millioner kroner årlig gjennom EU.

– Det er mye å hente ut av EU-systemet

Trond Haukanes leder Nord-Norges Europakontor, og kommer til Harstad for å friste bedrifter og studenter fra regionen til å se mot kontinentet.

 

Utforsk tema:
Mer å lese på ht.no:

 
Ht.no oppfordrer sine leserne til debatt! Vi bruker Facebook-kontoer som grunnlag for debatten. Vi har ytringsfrihet, men ingen ytringsplikt. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir fjernet. Det samme gjelder svært usaklige innlegg. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.
Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

- Man ser mye rart i rundkjøringene

Tidligere yrkessjåfør Tor Emil Howden har kamera i bilen sin. Her er videoen han har laget med eksempler på det han kaller feil, og til tider farlig, oppførsel i rundkjøringene.

Spør folket hva de mener om kommunesammenslåimg

Tjeldsund Høyre har engasjert firmaet Opinion til å utføre en spørreundersøkelse blant kommunens innbyggere.

– Tilbakemeldingene gir oss et ekstra kick

Da Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen startet gourmetrestauranten Umami i 2011 hadde de ikke drømt om å komme dit de er i dag.

– Tålmodighet er en dyd i denne bransjen

Nå kan Scale Protections SPIN- produkt få sitt store gjennombrudd. Et stort internasjonalt selskap har vist interesse.

– Nøkkelen var å finne ut hva som fungerte

70 år som Marcussen Metallstøperi er blitt til Manoda. Planene for fremtiden viser en bedrift som har stor tro på vekst i markedet.

Rundkjøringskaos:

- Man ser mye rart i rundkjøringene

Tidligere yrkessjåfør Tor Emil Howden har kamera i bilen sin. Her er videoen han har laget med eksempler på det han kaller feil, og til tider farlig, oppførsel i rundkjøringene.

Venter på obduksjonsrapporten

Kripos er ferdig på åstedet, men politiet holder huset avsperret inntil videre.

Reiste til Etiopia i helga:

Venter sterke inntrykk

Fire elever fra Heggen videregående skole skal besøke sykehus og barnehjem i Etiopia med Children Burn Care.

– Vi tenner lys

Det er viktig også å snakke om det tunge og vanskelige i livet, sier sokneprest Peter Wilhelmsson som ba for de berørte etter tragedien i Fauskevåg.

Debatt:

- Redaktøren er en akterutseilt landkrabbe

Kunstner Geir Samuelsen går til forsvar for "Stjernefangeren".

Leder:

Stopp en hal

All grunn til å sette foten på bremsen for "Stjernefangeren".

- Hørte stemmer

Politiet har siktet en mann i 30-årene for drap på sin egen mor. Kvinnen i 60-årene ble funnet død i sitt eget hjem i Fauskevåg sent torsdag kveld.

Spør folket hva de mener om kommunesammenslåimg

Har engasjert firmaet Opinion til å utføre en undersøkelse blant kommunens innbyggere.

Fiskerkona trakk fem hundre

Publikumssuksess for lokal musikal i Harstad kulturhus fredag kveld.

Klar tale fra Harstads politikere:

En nordnorsk region

– Jeg går for at hele Nord-Norge blir én region.Vi må ikke havne i spagat mellom Bodø og Tromsø.

– Vær på vakt i vinterferien

Politiet ber deg passe på: Flere har gått gjennom isen, og det er betydelig skredfare i Troms.

Siktet for grov kroppsskade med døden til følge

Mannen i 30-årene som er siktet for drap ble framstilt for varetektsfengsling fredag.

Dagens leder:

Om å ta ansvar

Dagens tredeling av Nord-Norge har en viss logikk, men det er likevel håpløst at Hålogaland er delt i to.

- Kvinne kolliderte med skolebuss

Fører av personbil klaget over smerter etter kollisjon ved Hagan.

Håkon Rønning Vahl:

Her slipper han nyheten

Håkon Rønning Vahl trengte ikke lang betenkningstid: Han ville tilbake til røttene. Her kan du se og lese hva han nå har tenkt å gjøre.

Svar på leder i Harstad tidende lørdag 25.2:

Stjernefangeren bør realiseres nå!

Det skriver Geir Bornø i sitt innlegg.

Søk avsluttet uten funn

Søk avsluttet ved Riksgränsen.