Det investeres kraftig i Nord-Norge. Konjunkturbarometerets prognoser viser at til sammen skal det investeres svimlende 635 milliarder kroner, fra Helgeland i sør til Finnmark i nord. Summen er fordelt på 584 investeringsprosjekter for perioden mellom 2017 til 2025. Hålogaland er regionen der det investeres mest med sine 79 milliarder.

Bolig og vei

Totalt utgjør bolig, infrastruktur og offentlige bygg 65 prosent av investeringene. Hvorav 60 prosent av disse investeringene kommer fra privatsektoren.

Det offentlige fokuserer klart på en bedring av veinettet. Vel 85 prosent av investeringene fra det offentlige går til diverse veiprosjekter slik som Hålogalandsforbindelsen og Ofotbanen, som er de to største enkeltprosjektene.

Fornøyd

Leder for Sør-Troms Regionråd og ordfører på Ibestad Dag Sigurd Brustind er meget fornøyd med utviklingen.

- Det er her de største mulighetene ligger. Man må huske på at det er i denne regionen det bor flest mennesker, forteller Brustind.

Ingen overraskelse

Det at Hålogalandsregionen er investeringsvinneren kom ikke som en overraskelse på Brustind.

- Det at det gjøres så store investeringer er ikke en nyhet for meg, men selvfølgelig er det svært fornøyelig. Det er viktig at vi setter fingeren på det akkurat nå når vi har en regiondebatt. Hålogalandsregionen er sentrum av Nord-Norge, konstaterer Brustind.

Utfordringer

I nordnorsk sammenheng er det også visse utfordringer som må møtes mener Brustind.

- Det er en ting å se tallene, men man må også legge til rette for at det er bedriftene i nord som får kontraktene, og bidrar til at vi fortsetter å vokse. Vi har klare utfordringer på tilgang på kompetanse, arbeidskraft og det at vi har små bedrifter, som skal ta store kontrakter. Vi ser de enormt gode utsiktene, og må jobbe videre for at disse investeringene skal bli i nord.

Fornøyd: Leder for Sør-Troms Regionråd og ordfører for Ibestad Dag Sigurd Brustind er klart fornøyd med tallenes tale. Foto: Hans Viktor Øye