I starten av februar åpner Statoil for søknader til selskapets toårige lærlingeprogram. Til tross for tøffe tider øker selskapet lærlingeinntaket med ti prosent.

– En tredel av de 141 lærlingene Statoil tar inn i Norge, skal være fra de tre nordligste fylkene, sier Haukebøe.

Så lenge søkerne fra nord er gode nok, skal 47 favoriseres for å oppnå målsettingen om en tredel fra Nord-Norge.

Behov

At behovet for lærlinger er der, understreker Haukebøe slik:

– I 2018 kommer Aasta Hansteen og i 2022 kommer Johan Castberg. I 2030 kan det være ni til elleve installasjoner utenfor Nord-Norge. Så det blir absolutt behov for folk, sier Haukebøe.

Han understreker spesielt at Statoil er ute etter flere fra Troms.

– Vi henter rundt halvparten av nordnorske lærlinger fra Nordland, den andre halvparten fra Finnmark. Noen få kommer fra Troms.

– Flere fra Ofoten, Sør- og Midt-Troms bør søke. Og gjerne jenter, for vi har et mål om en kvinneandel på minst en tredel kvinner.

1500 søkere

Søkerne Haukebøe og Statoil vil ha tak i, skal ha utdannelse fra videregående skole.

– De må ha en god VG2 for å komme inn hos oss. Men det er også viktig at søkerne får med mest mulig i CV-en. Om de er med i elevråd, driver idrett eller har verv i foreninger, er alt like viktig for dem hos oss som skal velge ut hvem som skal få lærlingeplass, sier han.

Haukebøe forteller at Statoil venter at 1500 vil søke på de 141 lærlingeplassene.

Men han kan ikke love jobb til alle som får lærlingeplass.

– Rundt halvparten av lærlingene vi tar inn, får jobb i Statoil. Resten sitter igjen med en god utdannelse som kan brukes i søkning til andre jobber eller som senere kan gi jobb hos oss.

For, som han sier:

– De som umiddelbart ikke får fast stilling anses de to påfølgende årene som interne søkere og stiller derfor sterkere enn eksterne søkere på jobber hos oss.

Hammerfest

De viktigste fagene det søkes lærlinger til er kjemi/prosess, teknisk/industriell produksjon, automasjon, logistikk og elektro.

– Disse fem er de vi rekrutterer mye fra. Vi rekrutterer også kokker til offshore-installasjonene. De er særdeles etterspurt, sier Haukebøe.

På land og offshore

Kokker er dog ikke det man har mest behov for ved Statoil-kontoret i Harstad. Her er antall lærlinger for øvrig svært lite

– Yrkesfag er ikke så mye representert her på huset - vi har 17 stykker med fagbrev. Det er Hammerfest som er største avtager av de nordlendingene vi skal ha inn, sier han.

– Hvert år tar vi opp 25 lærlinger til Hammerfest.

– Vi tar også inn lærlinger både på land og offshore, det være seg på Norne-skipet eller på en rigg.

Den som er interessert i en lærlingeplass må helst søke i løpet av januar, for i starten av februar går søkefristen ut.