Livet i regjering er ikke lett skal man tro Elisabeth Aspaker. Som tidligere fiskeriminister og europaminister vet hun hva hun snakker om. Sitter du i regjering lever du for politikken.

- Tiden i regjering har først og fremst vært utrolig travel, og uten kontroll over egen tid. Det tror jeg er den beste beskrivelsen. Men selvfølgelig har det også vært en spennende tid, med masse utfordringer. Man må bare gjøre så godt man kan og så går det som regel bra. Man lander som regel på beina, flirer Aspaker.

Forberedt

Aspaker har lenge vært forberedt på at hun skulle ut av sitt ministerkontor. Det kom ikke uventet på.

- Jeg har vært mentalt forberedt på at jeg ikke skulle sitte i regjering ut året, i og med jeg skal ut av politikken og over i fylkesmannsjobben. Eller fylkeskvinnejobben som statsministeren har sagt flere ganger, ler Aspaker.

Hun forteller videre at hun har full forståelse for statsministerens avgjørelse. Tidspunktet for utskiftingen er passende.

- Regjeringen starter nyåret med strategiseminar og forberedelse til budsjettkonferanse. Det tenker jeg er godt for et nytt statsråd å få være med på, sier hun.

- Jeg er bare kjempetakknemlig for alt det jeg har fått være med på. Spesielt den tilliten Høyre har vist meg. Nå ser jeg fram til å gå tilbake til Stortinget for å være med på innspurten der.

Tørrfiskridder

Tiden i regjeringen har utvilsom vært innholdsrik for Aspaker.

- Du opplever jo utrolig mye, og som fiskeriminister ble det mye reising både innenlands og utlands.

Med mye reising kommer også mange opplevelser. En av de mest spesielle opplevelsene kommer fra en liten landsby i nord Italia.

- Jeg har blitt slått til ridder av en tørrfiskorden i en liten by i nord Italia, hvor de årlig har en tørrfiskfestival hvor de lovpriser den norske tørrfisken. De har en kjempeseremoni med tog i gaten og alt mulig. I den byen alene så serverte de 70.000 måltider med tørrfisk tilberedt på forskjellige måter. Folk valfartet til landsbyen for å være med på feiringen, forteller Aspaker.

Det blir klart at Aspaker virkelig brenner for fiskerinæringa. Hun håper de unge i landet tar et annet valg enn henne.

- Hadde jeg vært ung i dag, og hatt den samme kunnskapen om fiskerinæringa som jeg har nå, så hadde jeg nok valgt en annen utdanningsvei og et annet yrke.

Utvikling

- Jeg har brukt mye tid på fortelle de unge om fiskerinæringa. Den er ei utrolig viktig næring for Norge nå, og den kommer til å bli enda viktigere i fremtida, slår hun fast.

Aspaker peker på at næringen har i hennes tid økt kraftig. I år forventes det at det kommer til å eksporteres fisk for 90 milliarder kroner.

- Dette betyr at eksportverdien av fisk snart tar opp kampen med leverandørindustrien av olje og gass. I fremtida så kan man kanskje også se at fiskeriene tar over for olje og gass. Her er det fantastiske muligheter, og verdifulle eksportinntekter.

Allikevel har næringen lenge slitt med rekrutteringen.

- Det er ingen hemmelighet at næringa har hatt dårlige søkertall. Dette har heldigvis endret seg etter mye fokusert jobbing.

Arbeidsplasser

En ting er i hvert fall sikkert. Det mangler ikke fiskerikompetanse i Nord-Norge mener Aspaker.

- Vi har masse Petter Smarter her nord, og selskaper som vil satse og drive næringa fremover, forteller hun.

Aspaker blir litt krassere i stemmen når hun omtaler kritikerne av oppdrettsindustrien.

- Det sies ofte at fiskerinæringa ikke skaper ringvirkninger i samfunnet rundt, men ser man på Grovfjord, Kasfjord og alle de som tilbyr en tjeneste til næringa, så ser man at det er ett vell av ringvirkninger. Det går ikke an å påstå at næringa ikke har ringvirkninger. De trenger masse forskjellig kompetanse i næringa nå, konstaterer hun.

Fremtidsplaner

Selv om Aspaker er ferdig som europaminister, er hun ikke helt ferdig med jobben. Hun skal fortsatt tilbake til stortinget og forberede og drive valgkamp i Troms for Høyre. Ikke som kandidat, men som en vikitg støttespiller.

- Jeg er ikke kandidat selv lengre, men jeg skal være en medspiller for de som skal være frontfigurene i valgkampen. Dette blir full rulle fra nyttår og frem til september, sier hun.

Aspaker gleder seg til å ta fatt på den nye hverdagen som fylkeskvinne i Troms.

- Jeg har jo jobbet med mange av sektorene som fylkesmannen har sansvar. for, og derfor føler jeg egentlig at jeg er godt skodd for å gå inn i rollen.

Hun innrømmer at det er noen forskjellige aspekter å ta hensyn til som fylkeskvinne.

- Man må lære seg at uansett hvilken regjering som sitter i Oslo, så skal fylkesmannen være regjeringens forlengede arm, og sette deres politikk ut i live. Hvis du er samfunnsengasjert, og har lyst til å drive samfunnet videre, så må du før eller senere legge fra deg politikken, sier hun.

Personlig så krysser Aspaker fingrene for at hverdagen vil endre seg med den nye jobben.

- Jeg håper selvfølgelig også å få mer tid til å leve et mer normalt liv, med fjellturer, skiturer, nære venner og kjær familie.