Søndag kveld kom nyheten om at Per-Willy Amundsen (Frp) kan bli ny minister, sannsynligvis justisminister. I dag er han statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet der han jobbet sammen med Jardar Jensen (H) i perioden 2013 til 2015.

– Jeg hadde gleden av å jobbe med han noen år, men var i utgangspunktet spent da han kom inn i departementet. Der lærte jeg å kjenne han som en reflektert og hardtarbeidende mann, sier Jensen.

Kontroversielle uttalelser

Etter at nyheten kom har flere stilt seg kritiske til Amundsens tidligere uttalelser om innvandring og klima fra tiden før han ble statssekretær i 2013. Blant annet har Amundsen gått inn for norske asylmottak i Afrika og sagt at Oslo vil ha muslimsk flertall i 2029.

Jensen tror at hans gamle kollega har vokst i år og erfaring siden den gang.

– Jeg ser at det har vært visse reaksjoner på flere uttalelser og skal ikke ha noen synspunkter på dit. Jeg tror Amundsen har vokst på de tre årene han har vært statssekretær. Jeg deler ikke frykten som andre har.

Jensen tilskriver uttalelsene rollen Amundsen hadde som innvandringspolitisk talsmann i Frp.

– Da måtte han reflektere partiets syn. I dag har Frp moderert seg i regjering på flere områder.

Talent

Tidligere gruppeleder i Harstad Høyre, Viggo Andreassen, er ikke overrasket om Per-Willy Amundsen i dag blir utnevnt som statsråd.

Andreassen og Amundsen var begge gruppeledere for sine partier tidlig på 2000-tallet.

– Amundsen er en dyktig politiker og et politisk talent, sier Andreassen.

– Hva er det med Harstad som gjør at byen fostrer så mange politiske talenter?

– Vanskelig å si. Kanskje skyldes det at byen er bygd opp ved egne krefter. Vi har vært nødt til å slåss for alt vi har fått til byen. Dette i motsetning til Tromsø, som har fått tilbudene servert på ett fat. Byen fikk Universitetet i Nord-Norge etter at Narvik to ganger sa nei takk. Uten Universitetet og Universitetssykehuset Nord-Norge, har Tromsø vært en parentes i Nord-Norge, sier Andreassen.

Som gruppeleder for Høyre hadde Andreassen et greit forhold til Frps daværende gruppeleder Per-Willy Amundsen.

– Jeg er ikke enig i alt han sier, men her må man skille mellom den politikken han forfekter, og måten han utøver faget som politiker.

Hanne neste

Likevel hadde Andreassen et bedre samarbeid med Amundsens partikollega Hanne CS Iversen. Hun overtok som gruppeleder i Frp etter at Amundsen ble stortingspolitiker.

– Hanne er varmere og mer inkluderende. Hvis jeg som gruppeleder i Høyre gjorde en avtale med Frps Hanne CS, så kunne jeg stole fullt og helt på henne. Jeg vil faktisk påstå at Hanne CS Iversen er et enda større politisk talent enn Amundsen. Det ville glede meg hvis også hun rykket ett hakk opp, sier Viggo Andreassen.

Sps Espen Ludviksen kjenner Amundsen godt fra sin tid som medlem i Fremskrittspartiet.

– Per-Willy er en ryddig og nøye person. Han er kunnskapsrik og genuint opptatt av samfunnet, sier Ludviksen.

De to var uenig i flere politiske saker, blant annet i innvandringspolitikken.

– Det kunne nok gå en kule varmt iblant, men det fine med Per-Willy er at han har respekt for andres meninger, sier Ludviksen.

Amundsen svarte ikke på henvendelser fra HT til saken.