Godt bortgjemt, bak en overgrodd og lite innbydende hage i Andreas Lindsgate 3 har huset, som ble reist i 1867, gjennom flere år nærmest råtnet på rot.

Inntil Harstad Skipsindustri (HSI) for to år siden bestemte seg for å ta vare på huset og gikk i gang med å utrede mulighetene for å sette det i stand.

Kulturhistorie

Direktør Ola Karlsen i HSI forteller:

– Huset ligger på vår naboeiendom i et område vi holder på å utrede fremtidig bruk av. Vi så på husets beliggenhet som svært interessant, ikke minst i et kulturhistorisk perspektiv, blant annet sett i sammenheng med annen potensiell kulturaktivitet vi planlegger i det aktuelle området.

– I og med at gata er oppkalt etter jekteskipper, seilmaker og slippformann på Kaarbøs Mekaniske Verksted, Andreas Gerhard Lind (1843-1920), ønsket vi å få fram deler av jektehistorien i Harstad, som dette huset er en del av.

– Sammen med fylkeskonservatoren i Troms har vi etter min mening lyktes svært godt med dette, sier Ola Karlsen.

Ta vare på perlene i byen

Også styreleder Erik Løfsnes i HSI Eiendom ANS, er meget stolt over å vise fram det totalrestaurerte huset.

– Om få måneder flytter Statoil inn et steinkast unna dette huset, og Stien Langs Sjøen er planlagt å passere kun få meter unna.

– Som stor utbygger i dette området er vårt ønske at dette huset skal fremstå som et av kunstproduktene Stien Langs Sjøen kan presentere.

– I tillegg ønsker vi å ta vare på perlene denne byen har, og som dette huset, et av de eldste i byen, definitivt er en del av, sier Løfsnes.

– Vi ønsker å gi noe tilbake

Til sommeren akter de å sette hagen i stand, og tar sikte på at både turister og fastboende skal finne veien til det som kan bli en av byens nye attraksjoner.

– Først og fremst for å slappe av, da vi ikke legger opp til noen form for servering her.

Dette er ikke et selskapslokale selv om det vil bli muligheter for å leie det som møtested

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men først og fremst for å gi noe tilbake til byen, sier Karlsen og Løfsnes, som forteller at de kjøpte eiendommen for 1,3 millioner kroner og har brukt 2,5 millioner på restaureringen.

– Et ærefullt oppdrag

Snekkerne Thomas Jørgensen og Per Ove Kjærem får mye ros av Karlsen og Løfsnes for jobben de har gjort med restaureringen av huset.

– Da vi startet på jobben i mai var det kun et skall innvendig.

– Vi oppdaget raskt at huset var satt sammen av «flere» hus da vi kom over flere typer rammer. I tillegg var huset utrolig skeivt, enkelte steder hele 16 centimeter ute av lodd, noe som ga oss en del utfordringer.

– Vi fant ut at huset har vært malt i hele ni forskjellige farger, enkelte malt i svært tykke lag.

– Vi hadde på forhånd fått klare retningslinjer på hva vi kunne og ikke kunne gjøre med huset, og har forholdt oss strengt til disse, forteller de to som sier de totalt har brukt om lag 1770 timer på jobben.

– Dette har først og fremst vært et ærefullt oppdrag for oss å jobbe med, selv om det også har gitt oss noen utfordringer.

– Forhåpentligvis har sluttresultatet blitt så bra at alle som ønsker å ta huset nærmere i øyesyn setter pris på at det mange hevder er Harstad eldste hus kan tas i bruk igjen, sier Jørgensen og Kjærem som også roser Christel Boquist, for jobben med interiør og design.

peis: Eget lite peishjørne skaper atmosfære i stua. Foto: Andreas Isachsen
bad: Badet har egen inngang fra begge soverommene. Foto: Andreas Isachsen