Det ble et ventet resultat. Ved finaleavstemmingen stemte ni representanter for forslaget som formannskapet hadde framlagt, og seks stemte mot. De seks var alle Høyres representanter.

– Skånland Høyre er for sammenslåing med andre kommuner. Derom må det ikke herske noen tvil, men i dette tilfellet mangler det ei utredning, sa Høyres Einar Aune.

– Den demokratiske prosessen har vært slett. Som formannskapsmedlem fikk jeg tilsendt ei tilleggssak kvelden før formannskapsmøtet, der flertallets plan var å kjøre gjennom et vedtak om sammenslåing. Det får da være måte på, sa Aune, og viste til de andre avtalene som foreligger.

– Det er utredet og foreligger intensjonsavtaler med Harstad og ETS, men vi har ikke én bokstav i utredning av en Tjeldsund/Skånland-kommune.

Får neppe gehør

Aune varslet klage til Fylkesmannen og kommunaldepartementet om forslaget om ekteskap mellom kommunene ble vedtatt.

– Kommuneloven og Fylkesmannen er klar på at saker som legges fram til politisk behandling skal være forsvarlig faglig utredet. I vårt eget regelverk heter det at Rådmannen skal sørge for forsvarlig utredning. I denne saken har Rådmannen ikke hatt nubbsjans fordi han ble anmodet fra politisk ledelse om å lage utkast til intensjonsavtale med Tjeldsund og utkastet ble mye basert på ETS-intensjonsavtalen. Det har vært mye klipp og lim i intensjonsavtalen for ETS, sa Aune.

Forsvarlig

Fra posisjonen i kommunestyret mente man at Høyre overdramatiserte.

– Vi utredet ETS, men nå er det to av kommunene som finner ut at vi vil slå oss sammen. Det blir akkurat det samme som om syver-alternativet med Harstad og andre kommuner bare hadde endt opp med at Skånland, Harstad og kanskje Kvæfjord hadde gått sammen. Man begynner ikke prosessen på nytt før vedtakene er gjort. Etter Stortingets avgjørelse, skal vi starte prosessen med å bygge en ny kommune , sa ordfører Helene Berg Nilsen (A).

– Vi mener saken er forsvarlig utredet. Det er kommunestyret som bestemmer, og hvis vi mener saken er forsvarlig utredet, så er den det.

Vil ha lovlighetsklage

Einar Aune (H) var like kritisk etter at vedtaket var fattet.

– Hvordan skal en TS-kommune ivareta barnevern, for eksempel. Hva betyr TS for innbyggerne og økonomien? Det vet vi ikke. Saken er trumfet gjennom og vil bli klaget inn.

Ordfører Helene Berg Nilsen uttrykte liten tro på at klagen får medhold.

– Befolkninga vil ikke til Harstad, de vil til ETS. Nå blir det TS. Jeg vil se den fylkesmannen og det departement som tar en lovlighetsklage til etterretning. Jeg har ingen tro på det, sa hun.

– Jeg blir veldig forfær om departementet kommer tilbake til oss og sier at vi må begynne på scratch med utredninger.

Alene

Berg Nilsen mente at sammenslåing med Tjeldsund er et bedre alternativ enn Skånland alene.

– Vi har to alternativer utenom Harstad; egen kommune eller en TS-kommune. Er ikke en sammenslått kommune med navnet Tjeldsund bedre enn enn å være alene, spurte hun.

Høyre var ganske alene i motstanden mot et vedtak nå. Flertallsgrupperingen hadde støtte av ett av partiene i opposisjonen - Venstre.

– Dette er et skritt i riktig retning. Vi ønsker selvfølgelig ETS, men man har klart å se TS sammen. Når både Skånland og Tjeldsund ender med samme vedtak, hadde det jo vært best om man var mest mulig enig, sa Tor Einar Fagereng.

Men total enighet ble det ikke. Et ja til sammenslåing med Tjeldsund ble vedtatt med ni stemmer mot Høyres seks.

Kritisk: Einar Aune (H) mente det ikke gikk an å gjøre sammenslåingsvedtak uten en forsvarlig utredning.