40 prosent av alle som hører på radio, gjør det i bil. Men selv om det er få dager til de gamle FM-signalene skrus av i Nordland, så er bare en av tre biler utstyrt med den nye DAB-teknologien, også kalt DAB+. Det betyr at for de av oss som ferdes i grenselandet mellom Nordland og Troms, så vil stillheten periodevis blir øredøvende etter 11. januar neste år. Men ikke fortvil. Det finnes håp, uansett hvor gammel bilradioen din er.

Adapter

Håpet kalles adapter, og er en dings som sørger for å ta imot de digitale signalene som nå skal erstatte de analoge signalene fra FM-båndet. Men det finnes mange forskjellige adaptertyper.

Eller du kan velge å bytte ut din originale radio/kassettspiller/CD-spiller med en helt ny. Litt dyrere enn et adapter, men mye penere og med mange muligheter.

- Det er som overalt ellers, du får det du betaler for.

Sier en av byens fremste eksperter på bilstereo, Stian Johansen. På Bilxtra Harstad gate har de det siste året solgt DAB-radioer og tjenester for over 2 millioner kroner. Omsetningen har fått hovedkontoret i Oslo til å sperre opp øynene. De har ringt og lurt hvordan det er mulig.

- Det handler mye om å behandle alle med respekt, også de unge. I tillegg må du ha kunnskap om det du holder på med.

Må bli fornøyd

Forretningen i St. Olavs gate har daglig telefoner og besøk av personer som vil vite hvordan de skal få inn DAB+.

- Folk er ulike. Noen bryr seg ikke om at det henger ledninger ned langs dashbordet. Andre vil ha alt skjult. Noen synes det er greit med adapter, andre bytter ut hele anlegget. Min oppgave er å få kunden til å velge et system han eller hun er fornøyd med, sier han.

Prisene varierer selvsagt etter hva du skal ha. Men et anbefalt adapter med tråløs forbindelse (da slipper du kabelkaos) ligger på cirka 2.700 kroner ferdig montert. Om du velger å bytte ut ditt nåværende anlegg med et helt nytt, må du ut med cirka 6.500 kroner ferdig montert. Da får du til gjengjeld noe som er bedre enn det du hadde. En skjerm hvor du kan se på film, bedre lyd, mulighet for ryggekamera samtidig som du kan bruke alle betjeningsknappene på rattet som før, sier Stian Johansen.

DAB: Denne bilen hadde kassettspiller. Slik ble det etter at Stian installerte DAB-radio. Foto: Frank R. Roksoy