Her er referatet fra møtet:

Tomas Norvoll (fylkesrådsleder i Nordland) orienterte om behandlingen i Nordland fylkesting denne uka, hvor det ble fattet vedtak om at fylkerådet bes om å inngå forhandlinger med fylkesrådet i Troms med sikte på å fremme en intensjonsavtale om etablering av en ny region.

Cecilie Myrseth (fylkesrådsleder i Troms) orienterte om status i Troms fylkeskommune, hvor fylkestinget skal behandle i neste uke.

Konklusjoner:

Partene er enige om at prosessen angående regionreformen er lagt opp på en uheldig måte fra regjeringens side, i og med at de nye regionenes oppgaver og myndighet ikke vil bli kjent før etter at vedtak om sammenslåing eventuelt er fattet.

Partene er enige om at Troms og Nordland fylkeskommuner bør ha et tettere samarbeid enn i dag på flere samfunnsområder, uavhengig av spørsmålet om ny regionstruktur.

Partene er enige om å utrede hvordan et slikt samarbeid bør være. En slik utredning kan også inneholde vurderinger av mulighetene og konsekvensene av sammenslåing av de to fylkene og etablering av en felles region.

Partene er enige om at en eventuell sammenslått region må ha en reelt utvidet funksjon med flere oppgaver og økt myndighet i forhold til det som dagens fylkeskommuner har.

Partene er enige om å møtes på nytt mandag 9. januar 2017.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll, Nordland, og fylkesrådsleder Cecilie Myrseth, Troms. Foto: Thor-Wiggo Skille