Derfor vil du oppleve at mange tunneler som i dag har FM, ikke har DAB+-dekning. Vegvesenet lover likevel at samtlige tunneler med FM-sendere vil ha mottak når FM-nettet skrus av.

Ifølge Radio.no er 99,5 prosent av landet dekket av NRK-kanalene, mens de kommersielle kanalene (P4, Radio Norge med flere) dekker 90 prosent. Men da snakker vi om befolkning, ikke om areal. Det kan derfor tenkes at enkelte strekninger der det er langt mellom husene ikke har dekning.

Dette er prinsippene for DAB-utbygging i riksvegtunneler:

• Alle riksvegtunneler som har nødkommunikasjon (nødnett) får også DAB-dekning

• Alle nye vegtunneler over 500 meter får installert DAB, i henhold til krav i vegnormalen

Vegvesenet har planlagt å installere DAB-mottak i over 320 vegtunneler (på landsbasis) før FM-båndet slukker i januar 2017. Om lag 200 av disse er på riksvegnettet. På riksvegnettet vil det bli mellom 80 og 90 tunneler over 500 meter som ikke får DAB-dekning.

- Ca. 95 prosent av kjøretøyene som i løpet av et døgn kjører i riksvegtunneler over 500 meter, vil få DAB-dekning. Det vil si at de 80 – 90 tunnelene som ikke får DAB dekning, har så lav trafikk at den utgjør kun 5 prosent av den totale biltrafikken i riksvegtunneler over 500 meter, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Mister du mottaket?

Husk at NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser. Kjører du fra Ålesund til Førde, fra Bergen til Stavanger, eller fra Oslo til Lillehammer, kjører du mellom regioner der NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser.

Slik unngår du å miste mottaket:

1) Oppdater kanallista: Ved å oppdatere kanallista finner radioen signalene (frekvensen) for den NRK-regionen du befinner deg i.

2) Bruk Service following/Automatisk frekvenssøk: Mange er vant til at FM-radioen i bilen automatisk bytter frekvens fra ett område til et annet, så lenge radioen har en RDS-funksjon. En lignende funksjon finnes også på DAB, men den har ulike navn hos forskjellige bilprodusentene og adaptertypene.