Det var i adventstiden for ett år siden. Et kraftig snøskred berørte elleve av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen.

Nabolagets elleve hus ble totalskadd og skredet krevde to liv – deriblant to år gamle Nikoline med familie opprinnelig fra Evenes.

Den første på stedet var Trond Egil Olsen, som bodde like ved ulykkesstedet. Olsen har tidligere vært lensmann i Hadsel.

«Synet som møtte han da han kom ut døra var at hele nabolaget på elleve hus var vekk fra sin opprinnelige plass», skriver politiforum.no, hvor Olsen er nominert.

17 nominasjoner

Prisen heter «Politiforums Ærespris». Forumet er et uavhengig fagblad som fikk inn 17 nominasjoner til årets pris. Seks personer er valgt ut av en jury og folket kan stemme på sin favoritt frem til nyttårsaften.

Olsen visste ikke noe om nominasjonen før bladet publiserte saken.

- Det var veldig kjekt å bli nominert til Æresprisen. Jeg ble tatt på senga da jeg leste det, sier Olsen til Svalbardposten.

Bakgrunnen til nominasjonen er ifølge Politiforum hans jobb som innsatsleder noe som «gjorde at mange menneskeliv ble reddet», beskrives det videre i nominasjonen.

Skryter av alle involverte

Olsen måtte dermed tilbringe nærmest hele julen på jobb ved rasstedet og i nominasjonen begrunnes det videre.

«Det å legge egne tanker og følelser til side når hus til kjente og venner av dine egne barn brått er borte og aller er i sjokk, er ikke lett. Trond taklet dette på en utrolig bra måte».

Til tross for at det er Olsen som er nominert, skryter han av alle andre som bidro rundt ulykken.

- Jeg er blitt nominert, men veldig mange bidro til innsatsen som reddet mange menneskeliv. Det var et samspill mellom veldig mange profesjonelle aktører og frivillige, sier han videre til Svalbardposten.

Dette blir andre gangen Æresprisen deles ut. Den aller første prisen gikk til Robin Schaefer. Han sørget for at Monika-saken ble gjenopptatt.

Harstad Tidende har ikke lykkes med å få kontakt med Olsen.

Det var i adventstiden for ett år siden. Et kraftig snøskred berørte elleve av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix