Jula er for mange tiden hvor familien samles til hyggelige stunder med pynt, prakt og nydelig julemat. For andre kan julen være et stressmoment, som legger ekstra press på økonomien. Det er nemlig ikke alle som har de økonomiske musklene som skal til for å kjøpe inn alt de trenger til jul. Da er det godt å vite at det finnes medmennesker som Rune Strand.

Dugnadsprosjekt

Så langt har Strand laget tjuetre adventskalendere og sendt dem ut til trengende familier rundt om i Norge. Han har også sendt ut gaver til fjorten forskjellige familier.

- Det er jo fantastisk. Han må jo ha brukt vanvittig med tid på dette, forteller Ann Kristin Finnerud som nominerte ham til julestjerna.

Kontrollert kaos

Til tross for mangel på tidligere erfaring, har Strand ikke hatt store problemene med å samle inn til dugnadsprosjektet. Det hele var egentlig ganske enkelt, selv om det er mye organisering bak det hele.

- Det er første gangen jeg har gjort noe slikt. Det var på ingen måte vanskelig heller. Givergleden er stor blant de fleste, og dermed så gikk det hele lettere enn forventet, forteller Rune Strand og legger til:

- Det er et kontrollert kaos å holde styr på all organiseringen, men det går utvilsomt bra.

Tabubelagt

Han forteller at mange av de familiene han tar kontakt med vil legge skjul på at det går dårlig. Det har blitt litt tabubelagt å ha økonomiske problemer i Norge mener han.

- Dette er mennesker som absolutt hadde hatt noe ut av å dra til Frelsesarmeen, men som ikke gjør det fordi de er redde for å bli stemplet som fattige. Harstad for eksempel er jo ikke store byen, og et slikt stempel kan virke skremmende for mange, sier han.

Jobber videre

Det er enda noen uker fram til jul, og Strand håper på å få inn mer mat og klær, slik at han på fritiden kan jobbe videre med prosjektet.

- Det er fortsatt flere der ute som sliter, og jeg håper på å nå ut til enda flere. Er det noen som vil bidra så er det bare å ta kontakt på facebook. Jeg må takke for all den støtten jeg har fått av gavmilde sjeler i bedrifter og enkeltpersoner.