Det sier Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal etter at kommunestyret i går satte et foreløpig politisk punktum for den årelange striden om Gammelbryggas skjebne. Utfallet var det ikke knyttet særlig spenning til.

Kulturhistorisk verdi

Alle partier, bortsett fra Frp og Høyre, har i lang tid hevdet at Gammelbrygga har en så stor kulturhistorisk verdi for byen at det ikke kommer på tale med riving. Mange har dessuten pekt på mulighetene for å renovere bygget og utnytte tomta til å skaffe sentrum et nytt og attraktivt grøntareal.

Mot stemmene til Høyre og Frp ble det først vedtatt å nedlegge rivningsforbud, slik det er lagt opp til i den nå vedtatte sentrumsplanen.

Deretter avslo flertallet at et nytt og detaljert forslag til reguleringsplan for Havnegata 23B (Gammelbrygga) skulle legges ut til offentlig ettersyn. Forslaget fra Brygga Utvikling AS går ut på å rive brygga og oppføre ei boligblokk, med parkering og næringsareal i sokkeletasjen.

Hva nå?

Men om de politiske vedtakene nå er på plass, så betyr det neppe at en løsning på den betente konflikten er like om hjørnet. Daglig leder John A. Angelsen i Brygga Utvikling står fast ved sitt priskrav. Kommunen kan få kjøpe eiendommen for 20 millioner kroner. (se side 4). En slik sum vil Opsal & Co neppe kunne akseptere. Så hva er det da som får økonomiutvalgets leder til å beholde håpet om å komme til enighet?

- Jeg registrerer at kommunen og Brygga Utvikling i siste møte ble enige om å oppnevne hver sin takstmann.  Hver av disse skal komme med et verdianslag på eiendommen. Kanskje kan man underveis i en slik prosess komme nærmere en enighet, undres Opsal.

Andre muligheter

Hun er derfor innstilt på å avvente situasjonen inntil de etterspurte takstsummene kommer på bordet. Hvor langt hun som byens ”finansminister” er villig til å strekke seg, kan eller vil hun selvsagt ikke si.

Andre muligheter for å komme videre er enten at Brygga Utvikling gjør alvor av sine tidligere antydninger om å gå til erstatningssøksmål mot kommunen. Eiendommen ble i sin tid kjøpt i god tro om at brygga kunne rives og erstattes med ei ny boligblokk.

Det politiske flertallet kan på sin legge ytterligere press på eieren ved å fatte et kommunalt vedtak om at Gammelbrygga skal vernes.

Uklok maktbruk

Gårsdagens debatt i kommunestyret inneholdt lite nytt sammenlignet med det som er blitt uttalt i sakas anledning de siste seks-sju årene. Mindretallets oppfatning ble godt formulert av Høyres Einar Mustaparta:

- Kommunestyrets flertall forvalter makt. Den makta er basert på tillit fra velgerne. Som politikere må man være beredt på å bruke den makta man har. Men den må brukes med klokskap.

Etter Høyres og Frps mening ligger det imidlertid lite klokskap bak flertallets vedtak. Prinsippet om stabile rammebetingelser for private aktører og utbyggere undergraves.

Titalls millioner

- Og uansett hva som måtte skje i denne saka de neste årene, vil den komme til å koste kommunen flere titalls millioner kroner. Det kan ikke Høyre være med på, understreket Mustaparta.

HÅPER: Byens ”finansminister” Kari-Anne Opsal gir ikke opp håpet om at kommunen kan komme til enighet med eieren av Gammelbrygga.