Det kom fram under møte om velferdsteknologi i regi av Harstad Pensjonistforening.

De hadde hentet inn Tove Bye fra Pensjonistforbundet til møte i Harstad mandag formiddag. Harstad kommune, pensjonister og byens politiske partier var invitert til møtet.

– Ny teknologi og GPS skal gi de eldre en tryggere hverdag, sa Tove Bye, som jobber med Morgensdagens Pensjonistsenter.

De kommuner som i dag ikke innser at de må oppdatere seg på ny teknologi fremtiden vil henge etter iårene som kommer, mener hun.

- Vi må ta i bruk ny teknologi i fremtiden på grunn av at det ikke vil være nok hender til å ta seg av de elrde som havner på sykehjem.

Bo lengst mulig hjemme

Kommunene må sørge for at de eldre får et bedre teknisk tilbud på hjemmebane slik at de kan bo lengst mulig hjemme.

Bye har siden i høst besøkt kommuner rundt i landet. Hun kommer selv opprinnelig fra Narvik.

– Det er kommuner som er kommet veldig langt. Spesielt på Østlandet og en del i Rogaland, sier hun.

Dessverre står det dårligere til i Nord-Norge. I Finnmark besøkte hun en kommune som var totalt uinteressert i ny teknologi. Her i Harstad er en heldigvis kommet godt i gang, mener hun.

– Her er dere i gang med å se på nye trygghetsalarmer til hjemmeboende. En trygghetsalarm kan han mange forskjellige funksjoner innebygd, sier Bye.

Facebook og Skype

GPS og nettbrett er hjelpemidler som skal gi de hjemmeboende trygghet til å kunne ta kontakt med både pårørende og hjelpetjenester. Facebook og Skype kan gjøre kontakten med omverdenen bedre, sier Bye.

– I tillegg må kommunene og pensjonistforeningene være bidragsytere til at de eldre lære seg ny teknologi mens de ennå har muligheten til å lære seg det. Det må gjøres mens en fortsatt er frisk i hodet. Det er verre når en er i ferd med å få demenes, sier hun.

GPS: – Ny teknologi og GPS skal gi de eldre en tryggere hverdag, sa Tove Bye, som jobber med Morgensdagens Pensjonistsenter i regi av Norges Pensjonistforbund. Til høyre leder i Harstad Pensjonistforening, Fredd Gerhardsen. Foto: Tore Skadal