For første gang fikk elever fra Heggen stille spørsmål til elever som går på Voksenopplæringa.

– Dette har vært en flott møteplass for våre elever fra Voksenopplæringa, sier Kirsten Evjen, som fredag og mandag har hatt en gruppe fra VO på besøk på Heggen fredag og mandag.

Spørsmål og svar

Elevene fra VO hadde laget spørsmål på forhånd som de kunne stille elevene ved Heggen. Det var spørsmål som gikk på skolegang, hjem, fritid, husarbeid og internett.

– Hva skal dere gjøre etter at dere har gått ut av videregående skole, spurte Addise Bukuna fra Etiopia. Hun og kurder Khadir Hamidi fra Syria satt ved bordet til 3-klassingene Anja Strand og Kine Gangsås.

– Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal søke på til neste år, sa Anja.

– Jeg har tenkt å søke meg inn i Forsvaret, svarer Kine.

Heggen-jentene går VG3 og har sosiologi som ett av fagene.

– Det er første gang at våre elever får muligheten til å stille spørsmål og svare på spørsmål fra elever fra VO. Det er lærerikt. Dette er noe vi ønsker å prøve flere ganger, sier Brita Karlsen.

Sammen med faglærer Hilde Markussen har 48 av Heggen-elevene fått lære mer om menneskene som lærer seg norsk ved Voksenopplæringa i Harstad.

Integrering og forskjeller

Det handler om kultur. Integrering. Kulturforskjeller.

– Her lærer vi mye av hverandre, sier Hilde Markussen.

– Jeg kom hit til Harstad for tre måneder siden med mine tre barn. Mannen min kom hit først. han har vært her i to år. Så jeg er kommet hit gjennom familiegjenforening, sier Adisse, som er bosatt på Seljestad med mann og barn.

– Jeg kom den lange veien fra det kurdiske området av Syria til Harstad med buss, taxi og tog. Jeg startet opp i Tyrkia. Det var en lang reise gjennom Europa før jeg kom hit til Harstad, forteller Khadir Hamdi. Han har fortsatt mye av sin familie værende i Tyrkia. Han holder kontant med dem via telefon og sosiale medier.

Elevene fra klassen ved Voksenopplæringa er en blanding av flyktninger som skal bosettes og andre mennesker som har kommet hit for familiegjenforening eller av andre årsaker. Det kommer mange fra Syria og Etiopia. Her er også elever fra Kirgisistan, Filipinene og Spania.

– Tilbakemeldingene fra min VO-klasse er ubetinget positive. De synes fredagens møte med Heggen-elevene var givende. De lærte mye. Og mange hadde sterke historier å fortelle fra deres lange reise fra Middelhavet og til Nord-Norge. Spesielt gjorde reisebeskrivelsene til de som hadde tatt båt over Middelhavet inntrykk på elevene, sier Kirsten Evjen, som er glad for at VO Harstad kan samarbeide med Heggen om sosiologi og kulturforståelse på en slik måte.

SAMTALE: Ronja fra Heggen fikk fredag møte elever fra Voksenopplæringa i Harstad. Foto: Brita Karlsen