Mandag morgen sa fylkesrådslederen i Nordland at han snakker sammen med representanter fra Troms om sammenslåing. Det er musikk i ørene til Harstad-ordfører Marianne Bremnes. I forrige uke lanserte hun og ordføreren i Narvik ideen om nettopp sammenslåing, men da med alle de tre nordligste fylkene.

- Dette er i tråd med det jeg og Rune Edvardsen snakket om og er et stort skritt i riktig retning.

Men samtidig kommer utspill fra Nordland om at en ny regionhovedstad bør ligge i Bodø.

- Det er nok den store elefanten i rommet, sier Bremnes.

- Det største skjæret i sjøen er nok å få Tromsø og Bodø til å bli enige om hvor den nye fylkeshovedstaden skal være. For meg er begge utmerkede kandidater.

- Du vil ikke lansere Harstad som et tredje alternativ?

- Nei. Bodø og Tromsø er de største byene og naturlige kandidater, sier ordføreren.

Ordførerens argumenter

Ordføreren sier at med tanker om regionsammenslåing i Trøndelag, Agderfylkene og Vestlandet er det naturlig at man gjør det samme i Nord-Norge.

- Det er viktig å ta debatten nå. Det dannes nye og sterke regioner. Vi må gjøre noe også i nord for å være slagkraftige.

Finnmark har signalisert at de ikke ønsker å være med i en slik prosess nå.

- Jeg har forståelse for det. Finnmark er et svært fylke geografisk sett, men ideelt bør Finnmark også være i det gode selskap. Det kan hende de kommer etter hvert.

Sykehus og høgskoler

Å komme i samme region som Ofoten og Vesterålen vil være en stor fordel for Harstad, sier Bremnes.

- Midtre Hålogaland vil være samlet og det er perfekt for oss. Man kan da spille på lag med byer som Narvik uten å være i en region klippet i to med en gammel fylkesgrense.

I år ble det kjent at de nye politidistriktene skal følge fylkesgrensene, noe som gjør at det gamle politisamarbeidet slik vi kjenner det opphører. Dette kan reverseres med en ny stor-region, sier ordføreren.

I dag samarbeider allerede sykehusene i Narvik og Harstad under UNN-paraplyen. Det samme gjør de tidligere høgskolene i de to byene.

FELLES? Enn så lenge har Finnmark signalisert at de vil stå utenfor en ny stor-region, men ordføreren i Harstad håper fylket kan bli med på et senere tidspunkt.

Utvidet frist?

Fristen for å inngå regionsamarbeid er den samme som for kommunesammenslåinger: 15. desember.

- Men jeg hører rykter om at dette kan bli utsatt, sier ordføreren.

Målet er å ha alt klart 1. januar 2020.

- Det vil ta tid å omorganisere en region. Det viktigste nå er at Nordland beveger seg i dette spørsmålet. Hittil er dette kun innspill fra fylkesrådet, men jeg håper at dette vil gå gjennom i fylkestinget.

- Trist hvis arbeidet stopper

Men det kanskje vanskeligste spørsmålet er enn så lenge ubesvart.

Hvor skal fylkeshovedstaden ligge?

- Rent praktisk vil dette spørsmålet nok være det vanskeligste. Det vil være utrolig trist hvis dette viktige arbeidet stopper fordi man ikke får på plass hvor hovedstaden skal ligge. Jeg er likevel overbevist om at man kan finne en løsning.

Endelig stilling i februar

Fylkesrådslederen i Nordland og fylkesrådslederen i Troms har hatt samtaler de siste ukene om regionreformen.

- Først og fremst handler det nå om å se på om Nordland og Troms kan finne et felles grunnlag å utrede saken på. Så kommer vi sikkert til å ha ulike meninger, men vi vil gi det en sjanse for å se hva vi kan bli enige om, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

- Først og fremst handler det nå om å se på om Nordland og Troms kan finne et felles grunnlag å utrede saken på. Så kommer vi sikkert til å ha ulike meninger, men vi vil gi det en sjanse for å se hva vi kan bli enige om, poengterer Norvoll.

På bakgrunn av hva forhandlingene fører til vil fylkestinget i Nordland ta endelig stilling til regionreformen i februar.

Hva synes du om forslaget om å slå sammen Troms og Nordland? Si fra i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes Facebook-side