SKISPOR: Einar Munkvold sørget mandag for at Folkeparken fikk årets skispor. Foto: Andreas Isachsen

I Folkeparken gikk det ikke mange minuttene etter at Einar Munkvold hadde kjørt opp årets første skispor før første skiløper la i vei.

Supert med skiløyper

Martine Sletteberg benyttet en fridag fra jobben ved UNN Harstad til å komme seg ut på ski i Folkeparken, og ble overrasket da hun oppdaget at det var kjørt skispor.

– Det viste jeg ikke. Dette er uansett min første skitur for året, så nå kan endelig skisesongen starte, og at det er kjørt opp løyper er jo supert. Jeg liker å gå på ski, og prøver å komme meg ut så ofte som mulig.

– Så får vi bare håpe at snøen blir liggende, da blir det nok flere turer på meg, sier hun i det hun legger i vei i diagonalgang retning Grunnvannet.

God kvalitet på løypene

Einar Munkvold ved Park og idrettsetaten i Harstad kommune forteller at han i løpet av mandag formiddag har kjørt opp spor i lysløypetraseen på 3 kilometer samt i jentejoggløypa, som ikke har lys.

– Det er jevnt over god kvalitet på løypene, men jeg anbefaler ikke å ta bruk de beste skiparene da det fortsatt er enkelte steder man kan risikere å treffe grus og stein.

– På det meste ligger det nok 20–25 centimeter snø, og dersom det ikke kommer en langvarig mildværsperiode tror jeg vi skal klare å holde løypene åpne, sier Munkvold.

Traseen ligge lunt til

Ved byens hovedskianlegg i Kilbotn melder Tormod Johnsen om oppkjørte løyper, men at de inntil videre ikke har kjørt spor i konkurranseløypene til junior-NM i mars.

-Vi har foreløpig kjørt spor fra Kilkam-huset og oppover Slettlian til Pevannet. I dette området har det falt 30–35 centimeter snø.

– Denne traseen ligger lunt til i forhold til sørvest vind og burde erfaringsmessig takle at det kommer regn, forteller Johnsen som etter flere tiårs erfaring fra løypenettet i Kilbotn har registrert værmessige endringer.

Mer stabilt vintervær før

– I løpet av de siste 30–40 årene har snøforholdene og været endret mye. Tidligere var det langt mer stabilt og ofte godt med snø før jul.

– Nå er det ingen sensasjon dersom det ikke blir skiføre i november-desember måned. Heldigvis tyder det på at forvinteren snømessig blir bra skiforhold i år, sier Johnsen.