Rektor ved Bergseng skole, Noralf Leitring, synes det er viktig at elevene på barnetrinnet får muligheten til å delta i en skolegudstjeneste i forkant av jul.

– Dette er frivillig. De som ikke ønsker å delta har mulighet til å gjøre noe annet ved skole, sier han.

Elevene ved Bergseng skole skal delta i skolegudstjeneste i Trondenes kirke 20.–21. desember.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Jens Bruun-Pedersen, har skrevet mye om dette i innlegg i avisa Dagen.

Han mener det er helt feil at skolen bruker tid på dette. På Voss dropper en skolegudstjenester på grunn av logistikk. Det er kostbart og tidkrevende å sende unger i buss på skolegudstjeneste.

Skolene velger

– I Harstad kommune er det helt opp til rektor ved hver skole om en ønsker at elevene skal dra i skolegudstjeneste. Det er opp til dem å melde inn til kirken som de sogner til om de ønsker seg skolegudstjeneste rett før julehøytiden, sier Trine Halvorsen i Harstad kommune.

Hun har tidligere jobbet som rektor ved Kila skole.

– Der er det nettopp logistikken som var utfordringen med tanke på at man er i Sandtorg menighet og at kirken ligger i Sørvik. Derfor gikk en over til å ha julearrangement ved skolen, minnes Halvorsen.

Ønskelig

– Vi tar alltid kontakt med Kanebogen skole om høsten. De melder inn til oss om de ønsker å ha skolegudstjeneste i Kanebogen kirke.

ØNSKER: – Vi skal arrangere skolegudstjeneste i Medkila kirke for Kanebogen skole 20. desember, sier prest Hans Jørgen Nilsen i Kanebogen menighet.

– Interessen for dette virker å være solid fra skolen sin side. Svære mange av elevene velger å delta i skolegudstjenesten 20. desember. Samtidig kan de som ønsker fritak fra deltakelse i gudstjenesten velge det, sier prest Hans Jørgen Nilsen, om ordningen med skolegudstjeneste for skolene i Kanebogen menighet.

Ønsker dette

– Jeg opplever at det er god interesse for å sende elever i skolegudstjeneste i Harstad menighet, sier Hanne Punsvik Øygard.

20. desember skal elever fra Harstad skole (09.20) ha sin skolegudstjeneste i Harstad kirke. Mange av elevene deltar med sang i gudstjenesten.

- Det virker på meg som om at dette er en fast tradisjon for Harstad skole å delta i skolegudstjeneste, sier Hanne Punsvik Øygard, som er prest i Harstad menighet.

Også Seljestad barneskole (10.30) ønsker å ha skolegudstjeneste i Harstad kirke i år. De har vært med på dette de siste årene, forteller Øygard, som startet opp som prest i menigheten i midten av august i år.