Det sier ordførerne i Harstad og Narvik, Marianne Bremnes og Rune Edvardsen, som nå går sammen i kravet om én felles nordnorsk region.

Etter ei uke hvor fylkesrådene i Nordland og Troms har ønsket fylkesgrensa flyttet til sitt fylkes fordel, og begge har ønsket seg byene Harstad og Narvik, går by-ordførerne «i midten» tydelig ut i en pressemelding:

–Å flytte grensa noen mil hit eller dit representerer intet løft for Nord-Norge eller fylkene. Vi må bort fra nabokrangel og over til noe mer visjonært. Vi må definere det nye og moderne Nord-Norge, sier Rune Edvardsen.

Marianne Bremnes fastslår at fylkesgrensa, enten den går i Tysfjord eller et sted i Midt-Troms, er like unaturlig som amtsgrenser fra 1800-tallet, som vi har i dag.

– Vi må forme en felles sterk storregion i nord, som både ivaretar felles bo- og arbeidsmarkedsområder, gir landsdelen felles styrke, og hvor vi kan se helhetlig på alle ressurser og all kompetanse landsdelen råder over, sier hun i meldinga.

Snakke hverandre opp

Kommende uke behandler Nordland fylkesting regionreformen. Uka etter gjør Troms fylkesting det samme.

– Bodø og Tromsø må begynne å snakke hverandre opp. Ikke ned. De må inngå gjensidig forpliktende samarbeidsavtaler på ulike områder for å styrke landsdelen. Harstad og Narvik spiller på lag i ønsket om dette, sier Marianne Bremnes.

Rune Edvardsen mener stridigheter på noen områder rammer regioner som Narviks direkte.

– Vi så det i en tidligere diskusjon om forskningsbedriften Norut Narvik, der Bodø og Tromsø slet i hver sin ende. Man skuler til hverandre, drar i hver sin retning, i universitets-, nærings- og politiske saker. I den grad det er noen vinnere i enkeltsakene, er det i alle fall ikke vi «i midten», sier Narvik-ordføreren.

Fordele funksjoner

Ordførerne er også opptatt av at oppgaver, funksjoner og myndighet blir overført til en ny, større region.

– Skal vi være en sentral samfunnsutvikler, må regionene tilføres vesentlige oppgaver. Dette burde vært en del av Regjeringens regionreform nå. Det er en svakhet at så ikke er tilfelle, sier Marianne Bremnes.

Rune Edvardsen mener en felles nordnorsk region er eneste måten å oppnå en god funksjonsfordeling i Nord-Norge på.

– Nå skal alt skje i Tromsø, og Bodø svarer med at det meste skal skje der også. I stedet for at vi fordelte funksjoner og oppgaver i Nord-Norge. Om ikke alle slåss mot alle, så er det i alle fall altfor mange på ulike nivåer som slåss for sine mer snevre interesser, i stedet for å unne og beundre og bidra til å fordele oppgavene. Hele Nord-Norge taper, og sentraliseringen innad i landsdelen forsterkes, sier Narvik-ordføreren.