Bare seks fra Harstad har søkt støtte fra Kulturminnefondet. Tore Amund Svånå er blant totalt 15 søkere fra Harstad og omegn. Han ønsker støtte for å kunne gjøre enda mer med Generalboligen i Harstad.

Han og kona Marit Harr bor i huset de kjøpte våren 2012.

– Det er moro å bo i en historisk bygning som dette. Da vi overtok den var det en del å gjøre, men heldigvis var mye av det originale bevart, spesielt i første etasje, sier Svånå.

Ivaretar det gamle

De fleste kan nok tenke seg at kjøp av en historisk bygning, Generalboligen er 93 år gammel, er lite forenlig med sparing i bank. Det koster rett og slett å ivareta historien.

– Det er gjort en ganske omfattende rehabilitering der vi har lagt vekt på å ta vare på det gamle preget. Kona er for eksempel flink til å finne tidsriktige tapet, sier huseieren om huset som det foreligger restriksjoner på.

– Vi kan ikke gjøre endringer på fasaden uten godkjenning. I prinsippet hva vi gjøre hva vi vil inne, men vi ønsker å ivareta det gamle.

Her får du et inntrykk av hvordan Generalboligen ser ut inne

Det som gjenstår nå er utvendig vedlikehold.

– Vi har søkt støtte til å male fasaden. Vi ønsker også å få satt inn ny ytterdør som er i tråd med slik den var da huset ble bygd, sier Tore Amund Svånå.

Admiralbolig

Den staselige boligen med adresse Marineveien 1 ble bygd av Forsvaret 1923 og ble familien Odd Lindbäck-Larsens hjem da han ble generalmajor og øverstkommanderende i Nord-Norge fra 1952 til det ble bygd ny generalbolig i 1957, framgår det av Lokalhistoriewiki.

På hver side av inngangsdøra var det i Lindbäck-Larsens tid plassert en kanon.

Etter hvert ble huset admiralbolig, men fortsatt går det under betegnelsen «Generalboligen». Huset er nå i privat eie, velholdt og fremstår i sin opprinnelige stil.