Tirsdag var det en merkedag for regionen. Langtidsplanen for Forsvaret ble diskutert i Stortinget slik det var forventet etter at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ble enig da utenriks- og forsvarskomiteen hadde saken til behandling.

Komiteleder og saksordfører Anniken Huitfeldt (Ap) var fornøyd med resultatet, og mener planen er blitt bedre etter stortingsdebatten. Hun sa også at det er helt avgjørende at alle partiene nå er med på en økning av forsvarskostnadene, og oppfordret til at politikerne sto sammen om en opptrapping i årene som kommer.

Kraftsamling

Planen bygger opp og styrker Forsvaret i regionen.

• Evenes flystasjon bygges opp som fremskutt base for jagerfly og maritime overvåningsfly.

• Ramsund styrkes og blir forsyningsbase for en ubåt.

• Kystjegerne  og taktisk båtskvadron beholdes og skal sees i sammenheng med spesialstyrkene.

• Forsvarets musikkorps Nord-Norge beholdes, og driften finansieres i samarbeid med kulturdepartementet.

• Forsvarets personell- og vernepliktssenter styrkes i Harstad.

Debatt

Den største debatten var ikke uventet rundt nedleggelsen av Andøya flystasjon til fordel for Evenes. Både Senterpartiet, Venstre og Krf stilte spørsmål ved tallgrunnlaget og det de mener er hastverk med å investere i nye fly, nå som P3- Orion-flyene nettopp er oppgradert. De mente alle at det gikk ut over handlingsrommet investeringene til landmakten. Der ventes det en utredning til neste år.

Venstres Trine Skei Grande mente at et kjøp av nye maritime overvåkningsfly er dårlig fundamentert og dokumentert.

– Det brukes så mye på sjø- og luftforsvaret, at jeg er redd det ikke blir noe igjen til den varslede planen for landstridskreftene.  Man setter store deler av Forsvaret på vent med dette vedtaket, sa hun, og poengterte at Venstre var for å beholde Andøya - og ønsket en delt løsning.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete mente også at en nedleggese av Andøya var unødvendig, og mente det ikke hang på greip.

– Det vil koste å legge ned flystasjonen også, og all erfaring tilsier at det blir mye dyrere enn antatt å flytte alt til Evenes. Det viser erfaringen fra Ørlkandet; der sprekker budsjettene som bare juling.

Bård Vegar Solhjell fra Sv mente det heftet for mye usikkerhet rundt nedleggelsen til at partiet ville gå for det, og ønsket å utsette investeringen i nye overvåkningsfly for å gi rom for investeringer på bakken.

Knut Arild Hareide fra Krf var også for å utsette en del av de store investeringene, som overvåkningsflyene, og ville ikke stemme for å legge ned på Andøya.

Kraftsamling

Men leder av komiteen Anniker Huitfeldt sto på sitt. Hun  poengerte at det var viktig å kraftsamle på Evenes, slik at man kan sette opp et luftvern som også ivaretar sikkerheten rundt overvåkningsflyene.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har full tillit til at tallene som er presentert er korrekte.

–  Jeg har full tillit til tallmaterialet vi har presentert. Dersom det skulle komme vesentlige endringer, vil regjeringen komme tilbake til Stortinget på vanlig måte, sa hun.

Det er halmstrået Andøya-forkjemperne har. Men ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes, som var til stede under debatten, er også sikker på at tallene som er brukt rundt Evenes er kvalitetssikret og gjennomgått så mange ganger, at det ikke vik komme noen overraskelser.