Den 24. oktober i år ble Anna Rogde ”Sjøsatt” etter en tur på slippen i Samasjøen for vedlikehold og puss, og skuta klargjøres nå for seiling i løpet av denne måneden.

Det arbeidet som nå er utført på skuta er blant fjerning av ”ishuden” som har vært på skuta siden hun kom nordover på begynnelsen av 90 tallet.

Det ble brukt fem tusen fyrstikker for å tette alle hullene etter kobberspikerne som holdt ishuden på plass.

I tillegg ble skuta bunnsmurt og fikk kontrollert aksling og propell samtidig som sinkanodene ble skiftet.

Skylightet ble pussete opp og oljet, og det ble satt inn nye vinduer så de som er i salongen får et klart syn mot himmelen og stjernene.

Onsdag i forrige uke var de ferdig med å montere mastetoppene, disse måtte demonteres da de skulle inn i slipphalle i Samasjøen.

- Jobben er hovedsakelig gjort på dugnad av medlemmene i Anna Rogdes Venner, sier dugnadsansvarlig Kristian A. Kristensen.

Eldre enn Cutty

Nå er det klart for seiling med kulturskatten Anna Rogde

Det har vært lite seiling med skuta, men det vil vi endre på, sier Ørjansen.

Vi vil bruke tiden fremover til å trene mannskapene på å seile skuta uten motor, men med full seilføring. Det er en flott opplevelse å være om bord i ei seilskute med riggen full av seil, og høre lydene av bølger, tauverk som knirker og seilduk som blafrer.

Det opplever du ikke når vi går med maskin på turer der det er vanskelig å bruke seil, sier Kristensen.

”Anna Rogde” ble påbegynt i 1867 ved et skipsverft i Namsos. Skuta ble sjøsatt den 20. august 1868 og fikk da navnet «Anna af Bergen». Skuta er en slett-toppet skonnert av tre.

I 1873 kom Hardanger-skipperen Isak Rogde nordover til Kjøtta utenfor Harstad med skuta. Navnet ”Anna Rogde” ble ikke offisielt registrert før i 1990.

Det er Stiftelsen Anna Rogde som i dag eier skuta, mens Sør-Troms museum sørger for driften i samarbied med Anna Rogdes venner.

Anna Rogde er sannsynligvis verdens eldste seilende skonnert, hun er bl.a. ett år eldre enn den kjente Cutty Sark som ligger innmurt i London.

Vi har kun fire seilskip i landet som er større enn Ann Rogde og hun er en pryd for landsdelen og byen

Om vinteren er det hovedsakelig ”Ski and Seil” som er aktiviteten for skuta, det vil si at de går turer med skiløpere som vil til områder med bratte fjell og snø som de kan sette utfor.

Mannskap

Anna Rogde har mange frivillige mannskaper som er med på turene, men trenger fortsatt flere som kan være med å seile skuta.

De som melder seg må ta sikkerhets kurs og kurs i krisehandtering som er et todagers kurs.

Dersom noe er interessert i og være mannskap tar de kontakt med oss her ned på Merkur.

Vi ser frem til å se den vakre Harstad skute for fulle seil nå i vinter med gamle om nye mannskaper om bord..