Et viktig grunnlag for dette er et robust,bærekraftig og allsidig næringsliv. I en invitasjon til næringslivsaktører om åpent møte mandag kveld, ble det presisert at kommunen har som mål å være en aktiv medspiller i dette arbeidet, som både initiativtaker og pådriver, og være rådgiver og sparringpartner.

Kommunen ønsker derfor å komme i dialog med næringslivet, for på den måten å få innblikk i planer og visjoner næringslivsaktører og andre har for fremtiden.

Høy viktighet

Møtet på Fram var vurdert til høy viktighet i så måte, og deltagerne fikk nok inntrykk av at kommunen ville fremstå som en seriøs samarbeidspartner i utviklingen av det lokale næringslivet.I denne sammenhengen er det for øvrig tilsatt prosjektleder for næringsutvikling .

Etter et velsmakende varmt måltid, der de besøkende kunne prate og bli nærmere kjent med hverandre, fikk forsamlingen orientering om status og planer fra kommunens representanter: prosjektleder Ellen Eliseussen, ordfører Torbjørn Larsen, administrasjonssjef Merete Hessen og landbruksfaglig rådgiver Rolf Ingar Eggum.

Allerede har kommunen mottatt fylkesrådens næringslivspris på 500.000 kroner.Særlig innen landbruket har det skjedd og skjer det utvikling: 80 prosent av all nydyrking i Troms skjer i Kvæfjord.

- Landbruket i Kvæfjord blomstrer,sa Rolf Ingar Eggum, og la til at kommunens oppgave var både å bidra til forvaltning og videre utbygging av landbruket.

Det ble orientert om status for utbygging av bredbånd Borkenes-Bremnes, der det er avsatt 3.275 mill.kroner til formålet.

- Håpet er at det åpnes i løpet av høsten 2017, sa ordføreren.

En næringsdrivende bosatt på Aspenes ytre, Helen Marie Rasmussen, etterlyste vannledning, som i dag stopper på Elde.

- Det har ikke vært noe folkekrav om vannledning utover til Bremnes, men blir det et folkekrav, må vi se på det, sa ordføreren, som anslo eventuell kostnad til rundt 32 millioner kroner.

Det ble ellers orientert om kommunale planer vedrørende helsehus, nasjonalt senter for Outsiders`Art, drivstoffpumpe, Berg/Engen boligfelt med 60 tomter,og folkebibliotekets utvidete rolle.

Etableringer

Flere næringsdrivende hadde ordet og orienterte om etableringer.

Det nærmeste man kommer en lokal næringsforening er kanskje Bygdeliv i Kvæfjord. Her ble det orientert om forskjellige aktiviteter foreningen står for: Det være seg julegate, Kvæfjord-uka og markedsaktiviteter. Det ble stilt spørsmål om Bygdeliv i Kvæfjord kunne bli et talerør for næringslivet i bygda?

Ole Stig Edissen orienterte om firmaet Eidissen Merkantil, som har kunder fra Stavanger til Tromsø, de fleste fra Kvæfjord og Harstad. Eidissen hadde også tanker om hvordan man kunne lykkes som gründer.

Svein Erik Bonnier og Nils Arthur Geitanger er begge aktører som flagget verdien av lokale råstoffer. Førstnevnte bygger opp et firma der levering av kortreist lokal mat vil stå på menyen, mens Nils- Arthur Geitanger, som restaurantdrifter i Harstad, ønsker enda bedre tilgang og utnyttelse av lokale Kvæfjord-produkter.

Han er da også en sentral person i kommunens planlagte matkultur-prosjekt.

Flere næringsdrivende var innbudt, men hadde ikke anledning til å være til stede på møtet.

Ungdommen

Og hva sier så ungdommen i kommunen om hva som skal til for at kommunen skal fremstå som en attraktiv bo- og arbeidskommune i fremtiden?. Ulrik Jakobsen fra Ungomsrådet mente at det var viktig å ha gode minner med seg fra fbarndommen, og at det var høvelige arbeidsplasser for de som ville bosette seg i Kvæfjord.

Møtedeltagerne ble til slutt delt i grupper der de fikk diskutere spørsmål rundt det lokale og regionale næringslivet, satsingsområder, samarbeid, organisering og kontakt mot kommunen.