Det mange ikke mente var mulig, har skjedd: Donald Trump har slått Hillary Clinton i kampen om Det hvite hus.

Da det 07.40 ble klart at Donald Trump vant Pennsylvania, var det ikke lenger noe tvil: Eiendomsmogulen og den tidligere reality-programlederen blir nå USAs neste president.

Han blir dermed en av verdens mektigste personer og øverstkommanderende for verdens største militærmakt.

Med sjokkseieren gjør han alle mediers og meningsmålingsinstitutters spådommer om seier for Hillary Clinton til skamme.

Støttet Clinton

Katten Sammy Davidsen Jr. og hunden Harley Davidsen er i likhet med Ed Kidwell fødte amerikanere. Alle kom til Harstad i sommer sammen med Grete Davidsen Kidwell for å bosette seg i Sollia utenfor Harstad. Mens det var for varmt i delstatshovedstaden Columbus i Ohio, klager hun ikke over kuldegradene utenfor stuedøra. Hun og ektemannen har uansett ikke merket så mye til dem det siste døgnet. Tirsdag var det endelig valg i USA, og det fulgte de direkte på nettet ut i nattetimene fram til resultatet var klart.

Selv er Ed Kidwell registrert demokrat, men rakk ikke stemme på valget i år på grunn av flyttingen i sommer. Fremdeles er stua i overetasjen full av esker, og paret holder derfor til i sokkelleiligheten i underetasjen enn så lenge. Han rakk likevel å stemme i primærvalget, der han foretrakk Hillary Clinton framfor den selværklerte sosialdemokraten Bernie Sanders.

Hadde Ed fått stemme, ville han han ha gitt sin støtte til Cinton. Men, hadde valget vært mellom Bernie Sanders og Donald Trump ville sistnevnte fått hans stemme, sier Kidwell.

HUSDYR Paret har med seg både hund og katt fra Columbus i delstaten Ohio. Foto: Lars Richard Olsen

Mens mange i Norge og USA er engstelige over hva en Trump-seier vil innebære, er Ed (61) ikke veldig bekymret.

- Presidenten har makt, men ikke så mye makt. Hvis Trump vinner, er jeg OK med det, sier han.

- Virkelig?

- Ja. Trump slo 15 republikanske politikere som ville være presidentkandidat. Mye av det han sier er tomme trusler, men han snakker også om viktige utfordringer som USA står overfor. Likevel mangler han gode løsninger, og derfor håper jeg Clinton vinner.

- Tomme trusler fra Trump

Kidwell peker på uttalelser om at Trump vil "make America great again" og at han skal bygge en mur mot Mexico.

- Men hvordan vil han gjøre USA "great" og hvor mye skal meksikanerne betale for muren? Hvis du går politikken hans i sømmene, ser du at han ikke har noen gode svar. Jeg ønsker uansett ikke at vi skal bygge noen mur.

Og de villeste forslagene vil neppe bli gjennomført, tror amerikaneren.

- Presidenten i USA har mye påvirkningskraft, men det er kongressen som vedtar lovene og bruk av penger. Hvis de ikke er med på presidentens forslag, vil de ikke gjennomføres, sier han.

På lang sikt kan Trump skape problemer for omverdenen hvis han går bort fra allianser som NATO, tror Kidwell som selv har tjenestegjort flere år i USAs marine.

SOLLIA Paret flyttet i sommer til Sollia utenfor Harstad. Foto: Lars Richard Olsen

- Hvordan vil du beskrive Trump?

- Han er en stor TV-personlighet. Kanskje lager han et nytt fjernsynsshow etter at han taper? Da vil han kanskje få igjen noen av pengene han har brukt på valgkampen.

Kidwell tror heller ikke at Trump er en rasist.

- Men flere av hans støttespillere er kanskje det. De ville uansett ha stemt på en annen republikansk presidentkandidat hvis Trump ikke hadde vunnet primærvalgene.

- Hillary vinner

Amerikaneren sa tirsdag til ht.no at båndene mellom Norge og USA vil styrkes hvis Hillary Clinton vinner.

- Det blir en fortsettelse av samarbeidet som fremdeles eksisterer. Donald Trump vil endre alt. Det blir fortsatt en allianse, men hvis han får søtte fra kongressen vil Norge måtte bruke mer penger for å få hjelp fra USA. Landet bruker store penger på forsvarsalliansene, og det vil Trump kutte ned på.

Slik meningsmålingene var før valget, var amerikaneren tirsdag ikke spesielt tvilende til hva som kommer til å skje.

- Hillary vinner, var spådommen.

Av lokale forhold Kidwell har interessert seg for, er Harstadpakken det første han nevner.

- Jeg forstår det ikke. Det store problemet med å bygge en tunnell som tar trafikken ut fra sentrum er at det blir vanskelig for næringslivet. Her er det uansett ikke mye trafikk, sier han.

FØLGER VALGET De to bruker tirsdagen på å følge valget gjennom amerikanske nyhetskanaler på nett. Håpet og trua er at Hillary Clinton vinner. Foto: Lars Richard Olsen

Møttes i Mallorca

Kidwell snakker ikke mye om valget med venner og familie hjemme i USA.

- Vi snakker egentlig ikke mye om presidentvalget med venner og familie. Det er på en måte tabu. Alle har rett til sin mening. Er du venner, lar du ikke politikk komme mellom vennskapet. Jeg har venner som ikke kan utstå Obama og Clinton. De støtter Trump.

Etter å ha vært i marinen har Ed Kidwell jobbet i et forsikringsselskap og på en gravlund som selger i Columbus der over 150.000 mennesker er gravlagt. Grete Davidsen Kidwell har jobbet for et selskap som hadde 12 eldrehjem i Ohio. De ble gift i Trondenes kirke 9. februar i 1980.

- Vi møttes i Mallorca i 1977 da hun var turist og han jeg var i marinen. Vi dro til Ohio slik at jeg kunne fullføre utdanningen min.

- Planen var hele tiden å flytte tilbake til Harstad. Jeg skal finne meg en ny jobb her, sier Grete.