For miljøvennlig må det være. Og siden varmebehandlet furu tåler vær og vind uten at den tilsettes noen form for impregnering, valgte entreprenørkonsernet Consto å gå for harstadbedriften i Tennvassåsen.

Svært spente

- Selvsagt var vi spente på om vi ville få dette oppdraget. Jeg har brukt mange timer i arbeidet med å levere et tilbud som vi kan stå for. Da var det både lettelse og glede da vi fikk beskjeden om at jobben var vår.

Det sier daglig leder Torgeir Hjalte i Sæteråsen Sag og Høvleri. For noen få år siden investerte bedriften cirka 3 millioner i en tørketank. Her tørkes og varmes uhøvlet furu opp til 200 grader før den tas ut, sages og høvles. Prosessen tar cirka 10 dager fra planken på 48mm x 148mm legges til varmebehandling, og til Torgeir har kuttet, høvlet og montert. Det meste skjer i maskiner, men noe gjøres også for hand.

Kanskje døråpner

- Dette er det største enkeltprosjektet vi til nå har fått. Vi håper derfor at dette blir døråpneren som gir oss fart inn i framtida. For det er ikke tvil om at dette produktet er framtidsrettet. Det inneholder ingen giftstoffer og er således svært miljøvennlig, det er vedlikeholdsfritt og det er kortreist. Med andre ord begreper som klinger godt i dag. Sånn sett er vi på rett sted til rett tid, sier Hjalte og understreker at varmebehandlet furu også kan konkurrere på pris, om vedlikeholdskostnader på tradisjonelle materialer tas med i regnestykket.

Optimistisk

I tillegg til å sage og høvle materialene som skal på fasaden på Amfi Kanebogen, monterer Torgeir Hjalte og hans to ansatte elementene slik at de enkelt kan heises på plass på senteret. I størrelser på 180cm x 400cm bruker han en vegg i høvleriet til å skru elementene sammen. Og så er det bare å vente på at lastebilen henter. Nå er han optimistisk med tanke på fortsettelsen.

- Vi ser at blant annet Harstad kommune har mye på gang, blant annet den nye byskolen. Det hadde vært en fin utfordring for oss om vi kunne bidra med noen av disse miljøvennlige produktene, sier daglig leder Torgeir Hjalte i Sæteråsen Sag og Høvleri.

For Consto var valget enkelt når de hadde en bedrift i nærområdet som kunne levere denne type kledning.

- Når arkitekten først hadde spesifisert hva han så for seg, var det naturlig å se mot Sæteråsen. Vi er et nordnorsk entreprenørkonsern som er opptatt av lokal tilhørighet. På Sæteråsen fikk vi de materialene og den kvaliteten vi var ute etter, sier anleggsleder Tommy Jenssen i Consto AS.

stort: - Dette er det største enkeltprosjektet vi til nå har fått. Vi håper derfor at dette blir døråpneren som gir oss fart inn i framtida, sier daglig leder Torgeir Hjalte på Sæteråsen Sag og Høvleri. Her med veggelementene han har montert. Foto: Frank R. Roksoy
pynt: Elementene bryter med de mørke platene som ellers dominerer kjøpesenteret i Kanebogen. Foto: Frank R. Roksoy