Dette kom fram da planutvalget behandlet Fylkesmannens oppheving av Harstad kommunes vedtak og sendte saken tilbake til kommunen for fornyet behandling.

Tilbake til start

– Dette har allerede fra starten av vært en rotete sak. Man har søkt om en ting, og bygd noe annet. Det har medført at vi har måttet rykke tilbake til start mer enn en gang.

- Klagen som i dag behandles er klage på den første søknaden, og ble fremmet før vi var på befaring og oppdaget at huset var flyttet i forhold til opprinnelig søknad.

- Vi bad da tiltakshaver om ny søknad der vi både behandlet ny søknad samt dispensasjoner fra gjeldende reguleringsplan. Vi mener derfor at klagen det vises til fra advokat Ole Henning Mathisen ikke lenger var aktuell i og med at denne kun omfattet den opprinnelige plasseringen, fortalte Pedersen som begrunnelse for at kommunen ikke hadde svart på Mathisens klage.

Burde svart

En begrunnelse Venstres Jan Fjellstad fant lite tilfredsstillende.

– Man burde uansett i hvert fall gitt Mathisen et svar på en eller annen måte. Man kan ikke bare skyve det bort. Da har man bare saken gående, og det er jo også dette manglende svaret Fylkesmannen etterlyser, påpekte Fjellstad.

Krav om erstatning

Fremskrittspartiets Jostein Rasmussen gitt lengst i si kritikk av administrasjonens fremgangsmåte i saken.

– Lite eller ingenting i denne saken er i samsvar med lovverket. Hele prosessen som Areal og byggesakstjenesten er ansvarlig for, er i realiteten underkjent av Fylkesmannen. Dette betyr antakelig først og fremst for kommunen krav om erstatning, noe man allerede har får klare signaler om vil skje.

Ubegripelig

– Eneste måten, slik jeg ser det, for å hindre at huset må rives, er at partene kommer sammen for å finne en minnelig løsning. Innstillingen i denne saken er ubegripelig og viser med all tydelighet mangel på å ville ta til seg læring. Fylkesmannen har gjennom sine vedtak allerede avvist kommunens behandling av saken.

Knallhard kritikk

– Dette er en vanvittig bruk av penger og saksbehandlingstid, og kan ikke fortsette. Den øverste ledelsen i kommunen må nå gå i seg selv og vurdere om de besitter den kompetansen som kommunens innbyggere er tjent med.

Vi risikerer nå en rettssak dersom partene ikke blir enige, som kan komme til å koste kommunen dyrt, tordnet Rasmussen.