Bjørn Birkeland har sine siste arbeidsdager som prosjektleder i Hålogaland Fotballutvikling. Han har hatt det daglige ansvaret for fotballprosjektet i Hålogaland (se faktaboks) siden 1. mars.

Egentlig skulle jobben vært igangsatt 1. mai i fjor, men ble forsinket da rekruttering av prosjektleder tok lang tid. Agnar Christensen sto bak forprosjektet i 2014.

Prosjektet er støttet med 1.020.000 kroner i sponsorbidrag fra næringslivet, samt et tilsagn om 1 million kroner i regionale utviklingsmidler (RUP) fra Troms fylkeskommune.

Tiltakene

Flere klubbesøk er gjort for å presentere prosjektet siden 1. mars. Uttalte ambisjoner og milepæler for prosjektfasen, som beskrevet i søknaden for og tilsagn om RUP-midler, er ikke utført. Fire konkrete tiltak var planlagt:

• Klubbesøk hos Ajax i Nederland. Reise og opphold for prosjektmedarbeidere og fem klubbledere.

• Minimum seks regionale fagsamlinger med ekstern foreleser med faglig spisskompetanse.

• Minimum åtte lokale trenerforum med lokal instruktør.

• Minimum ti lokale klubbesøk der fokus er klubbutvikling. Forutsatt bruk av eksterne bidragsytere tilpasset klubbenes behov.

”I prosjektfasen ønsker prosjektet å skape entusiasme og engasjement for sine planer. Derfor planlegges en rekke aktivitetstiltak der vi vil hente nasjonal og internasjonal spisskompetanse til å øke attraktiviteten og utbyttet av disse aktivitetene. I tillegg vil besøk i velfungerende toppfotballmiljøer være viktig både som inspirasjon og som kompetanseheving”, het det i søknaden til fylket.

Blant annet var ambisjonen å ha inngått samarbeidsavtaler med Tromsø IL og Bodø/Glimt, samt toppfotballsenteret til Norges Fotballforbund, i løpet av prosjektets første år. Et annet mål var å få etablert samarbeidsavtaler med videregående skoler og høyere utdanningsinstitusjoner i Harstad og Narvik.

Økonomi

Birkeland sier de fire konkrete punktene tidlig ble satt til side.

– De ble skrinlagt på et tidlig tidspunkt. Den enkle forklaringen er økonomi. Jeg valgte å sette bremsene på. Vi har penger på bok, men må prioritere å få mer næringslivsstøtte og jobbe for å få med Nordland fylkeskommune på laget ettersom de fleste lokale klubbene våre er i Nordland. Her er dialog oppretter og søknad skal sendes inn, sier Birkeland.

Prosjektet har fått 375.000 kroner utbetalt av tilsagnet på 1 million kroner fra Troms fylkeskommune. Midler utbetales først når delmål er oppnådd, og prosjektet må utføre flere prosjekter for å utløse de resterende 625.000 kronene. Birkeland frykter ikke at prosjektet skal stoppe og midler gå til spille.

I løpet av uka skal etter planen ny prosjektleder og et nytt styringsutvalg være på plass. Agnar Christensen, Finn Håkon Jørstad, Olav Råstad og Tom Høgli utgjorde i utgangspunktet styringsgruppa for prosjektet. Den ble riktignok aldri konstituert. I september ble det langt på vei avklart at bærebjelker i hver av de fire regionene av fotballkretsen skal overta. Fra før er det kjent at Mjølner, Sortland og Svolvær stiller med hver sin representant. HIL var ønsket fra den fjerde regionen, men har takket nei.

Navnene blir kjent i løpet av kort tid, og Birkeland går av og over i ny jobb med tro på at fotballprosjektet skal bli mer synlig for folk flest.

– Nå skal vi få signert samarbeidsavtalen mellom de fire regionene i kretsen. Når gruppa er på plass skal den se på hvilke oppgaver som skal prioriteres videre. Dernest skal den nye prosjektlederen på klubbesøk, sier Birkeland.

FAKTA

Fotballprosjektet

- Prosjektet er igangsatt med delmål om å etablere et topplag i fotball for menn i regionen og videreutvikle toppfotball for kvinner.

- Det andre delmålet er å øke kompetansen i bredden for å sikre rekruttering til toppfotballen.

- Bjørn Birkeland er avtroppende prosjektleder i Hålogaland Fotballutvikling ansatt via Nordic Management. Ny prosjektleder skal være på plass i løpet av uka.

- Et styringsutvalg skal bestå av fire personer - én fra hver av regionene i Hålogaland Fotballkrets. Representanten fra Sør-Troms skal presenteres i løpet av uka. Ofotens medlem er Mjølner representert ved Jan Børre Dybwad. Vesterålens medlem er Sortland representert ved Stian Paulsen.

- Lofotens medlem er Svolvær IL. Det er foreløpig ikke kjent hvilken person klubben stiller med i styringsutvalget.