ISBADING: Tirsdag stilte disse for å reklamere for årets isbadedag. De bør få selskap av henimot 400 dersom det skal bli norgesrekord i antall isbadere. Foto: Ivar L. Paulsen

Reinås var én av dem som startet arrangementet i 2007. Tirsdag stilte hun sammen med ordfører og rådmann, samt representanter for kirke og skole, på isbadestranda på Evenskjer for å reklamere for årets kalde happening.

Det er tiårsjubileum i år. Hva er da bedre enn å feire det med en norgesrekord?

– Hvis hundre av de som badet i fjor får med seg én person hver, har vi rekorden, sier Reinås. – Vi kan jo ikke la søringene beholde den. Rekorden må tilbake hit der den hører hjemme. Det var jo vi som startet det hele for ti år siden.

Lokal rekord

Isbadedagen ble en umiddelbar suksess. Det første året stilte 82 opp i fjæra på Kvitnes nord for Tjeldsundbrua. Dette økte til 88 året etter, fortsatt på Kvitnes.

Så ble dagens isbadestrand ryddet og gjort i stand til den årvisse badingen. Samtidig meldte NRK sin ankomst med Norge Rundt. Dermed økte antall badende til 155. Og i årene etter lå tallet mellom 100 og 150.

I fjor ble det så gjort en ekstraordinær rekrutteringsinnsats. Tanken var å sikre seg norgesrekorden i antall isbadere. Målet var 325, men «bare» 294 dukket under på Evenskjer. Likevel – det ble den lokale rekorden.

Etter fjorårets isbadedag ble norgesrekorden økt til 394 i Porsgrunn. Og det er målet for isbadedagen i år – eller helst minst én til.

– Vi må komme over det, sier isbaderen Reinås. Hun er sikker på at det er mulig.

Premie

Reinås synes naturlig nok det er fantastisk at arrangementet hun var med å få i stand nå feirer tiårsjubileum.

– Isbadedagen har betydd mye for kommunen. Den har samlet folk. Alle er med, både unge og gamle, menn, kvinner og barn. Det er veldig gøy, sier hun.

– Vi prøver å gire opp folk, lag og foreninger til å stille opp. Vi har også i år en premie på 5000 kroner til det laget, bedriften eller skolen som stiller med flest deltakere.

Skal bidra

I fjor ble Soltun folkehøyskole best. 30 personer derfra stilte i badetøy. Da en mindre gjeng isbadere skulle reklamere for årets isbadedag og rekordforsøk tirsdag, stilte skolen med fem personer.

– Vi skal bli best i år også, forsikrer lærer Martin Normann Svendsen. – Vi stiller mannsterke opp. Vi skal ikke bare bidra til å slå norgesrekorden, men også vår egen rekord fra i fjor.

Skolen, som nå heter Folkehøgskolen Nord-Norge, har 82 elever. Dersom disse og de ansatte på skolen stiller på isbadedagen bør norgesrekorden være innen umiddelbar rekkevidde.

Artig

Vannet var behagelige sju grader da de frammøtte fra folkehøgskolen, kommuneledelse, kirke og andre kastet seg i vannet tirsdag.

– Det var deilig, forsikret den erfarne isbaderen Berit Anne Reinås. – Det var litt for varmt, men 3. desember blir det litt kaldere.

Hun synes de var sporty, de som stilte på stuntet.

– Det er mange som ikke har isbadet før. Det lover bra, sier hun til jubel fra elevene fra folkhøgskolen.

– Dette var artig. Det skal jeg gjøre igjen, var gjennomgangstonen.

Se video fra tirsdagens bading på www.ht.no

STARTEN: Allerede fra første isbadedag i 2007 møtte folk opp i stort antall for å dukke under. Arkivfoto