Dette er helt ny informasjon som inntil nylig har vært unntatt offentlighet. Sladden ble i denne uken fjernet av Fylkesmannen i Troms.

Utvalgsleder Steinar Nilsen sendte 11. mai en epost til Synnøve Søndergaard og Kari Anne Opsal, med kopi til rådmann Hugo Thode Hansen. I eposten ber Nilsen dem sørge for å få flertall for å videreføre rivingsforbudet.

”Med den angsten som mange politikere har fått for rettsvesenet, er det en viktig politisk jobb dere må gjøre for å sikre et flertall for politisk vern, ved å tørre å stole på de vurderingene som er gjort”.

Tomt i Samasjøen

Nilsen skriver videre i eposten at når politikerne har vedtatt å forlenge vernet av Gammelbrygga tror han forhandlingene om makebytte vil gå rimelig greit.

Harstad Tidende har tidligere skrevet om kommunens tomtetilbud til Eiendomsgruppen Nord-Norge, som eier Gammelbrygga, i Samasjøen. Eiendomsgruppen avviste forslaget.

Nilsen mener at Eiendomsgruppen Nord-Norges nei til makebyttet mest sannsynlig var taktisk for å kunne dra mer ut av kommunen.

”(...) men ikke minst så tvil blant politikerne slik at de ikke tør legge inn i sentrumsplanen et fortsatt riveforbud”.

Nilsen tviler derfor på at det vil bli noen enighet mellom kommunen og tomteeieren, før politikerne i praksis viser at de stoler på konseptet (som utvalget har laget, red.anm.)og den juridiske betenkningen som foreligger slik at et flertall går inn for å videreføre rivingsforbudet.

Opphever forbud

Samtidig gir han politikerne en retrettmulighet hvis kommunen taper en rettssak.

– Skulle det verste skje at kommunen i en hypotetisk rettssak skulle tape, er det fullt mulig for de samme politikerne å vedta en reguleringsendring som opphever rivningsforbudet, avslutter Nilsen i eposten til Søndergaard og Opsal.

Utvalget

Utvalget besto av leder Steinar Nilsen, Peab Nilsen & Haukland, Torleif Jørgensen, Byens venner, rådmann Hugo Thode Hansen, enhetsleder Jan Inge Lakså, Areal- og byggesakssjef, Rannveig Kildal Ramtvedt, kommuneplanlegger, Bjørn Akselsen, næringssjef, Synnøve Søndergaard, fylkespolitiker.

Utvalgsleder Steiner Nilsen har ikke svart på sms, epost og telefoner fra Harstad Tidende.

- Mener det er maktmisbruk

Daglig leder John Angelsen i Eiendomsgruppen Nord-Norge mener eposten beviser sammenblanding og maktmisbruk.

Angelsen sier det som nå er blitt offentlig i eposten, noe rådmannen har holdt hemmelig helt til nå, viser svart på hvitt at man har hatt en uheldig rollesammenblanding.

– Hver gang en sladd fjernes fra dokumentene ramler nye skjelett ut av skapet. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor rådmann Hugo Thode Hansen ønsket akkurat dette avsnittet skjult for allmennheten, sier han.

Angelsen mener utvalgsleder Nilsen kommer i eposten med direkte oppfordringer til initiativstaker  Kari Anne Opsal og hennes meningsfeller om reguleringsmessige sanksjoner mot dem som eiere.

Kritisk

– Det er tydelig at utvalget har hatt en agenda som strekker seg langt utover å vise et såkalt mulighetsrom for renovering og drift av Gammelbrygga.

Han sier han hele tiden har vært svært kritisk til utvalgets sammensetning.

– I utvalget sitter ikke bare Nilsen, men også politikere, rådmannen og areal- og byggesakssjef.

Uetisk

Han er også klar på at Nilsens epost til initiativtaker Opsal viser at utvalget blander sammen reguleringsmessige forhold med et forretningsmessig erverv av en privat eid tomt.

– Dette er et åpenbart maktmisbruk fra et politisk inisiert utvalg, der alle demokratiske spilleregler brytes. Dette er i beste fall svært uetisk, sier Angelsen.

pen Nord-Norge. Foto: Arkivfoto
TAUS: Utvalgsleder Steinar Nilsen har ikke svart på våre henvendelser. Foto: Arkivfoto
Faksimile: Harstad Tidende 26. oktober 2016. Foto: Faksimile