Lederen av Troms Idrettskrets har ved gjentatte anledninger dratt fram saken i interne samlinger som ett av de klareste eksemplene på hvordan en kommune kan ta seg til rette overfor idretten i omreguleringssaker.

– Dette er et skrekkens eksempel på hvordan en kommune kan gå til verks for å sikre seg ei tomt til sitt formål. Dette var idrettens areal, som ble tatt til et nytt og passende formål så fort det var mulig, forklarer Bjørklund om prosessen som ble ført for snart to år siden.

– Til tross for våre kraftige innsigelser på områdereguleringen ble ikke dette hørt på. I stedet gikk områdereguleringen sin gang uten at idretten fikk noen form for kompensasjon i denne saken. Kommunen gikk rett og slett inn og tok idrettens område, forklarer Bjørklund.

– Grunnen til barnehagebyggingen var også at det skulle satses på Stangnesbasen med næringsvirksomhet i stor skala. Selv om det ikke ble noe av de planene, kjører man på medutbygging. Her har det gått prestisje i saken, mener Bjørklund

–Uforenlig

Han har ikke til dags dato fått noen tilbakemelding på om kommunen i det hele tatt har mottatt idrettens innsigelser i saken.

– Den offentlige prosessen er det all grunn til å være kritisk til. Inngrepet på idrettens tomt på Stangnes er helt uforenlig med idrettens mulige framtidsplaner på Stangnes, mener Bjørklund.

– Her var det mulig for idretten å kunne samle en rekke anlegg for idrettsgrener i form av såkalt klyngetenking. Men med inntoget til barnehagen er det ikke lenger mulig å tenke helhetlig på idrettsformålet i området: Den store muligheten som man i utgangspunktet hadde med å tenke sambruk er revet bort, sier Bjørklund.

– Det er så få voktere av idrettens behov, siden idrettsbevegelsen i stor grad er tuftet på frivillighet. Modererer

Harstad Idrettsråds daglige leder Magnus Ingebrigtsen ønsker ikke å gå like hardt ut i kritikken som kretslederen.

– Dette var en prosess som var ute på høring tilbake i 2014, før jeg hadde tilknytning til idrettsrådet. Da leverte vi våre innsigelser til omreguleringen, men ble ikke hørt i behandlingen av saken. Vi benyttet oss av vår demokratiske rett i saken, men ble ikke hørt. Det tar vi til etterretning. Derfor er prosessen et tilbakelagt stadium, sier idrettsrådets daglige leder.

Som ildsjel i anleggsprosjektet ”Idrettsbyen Harstad” er han likevel klar på at idretten fort kan komme til å trenge arealer beregnet for idrettsformål.

– Vi nærmer oss en konkret fase, hvor idretten skal komme fram til hva byen trenger av idrettsanlegg. Da er det helt klart interessant å se på hvor framtidige idrettsanlegg skal plasseres. Da er en viktig faktor i en egnethetsanalyse at anleggene skal befinne seg i nærhet til hvor folk bor og hvor de går på skole, sier Ingebrigtsen.

Han understreker at samarbeidsklimaet mellom kommunen er godt for tida, og at idrettsrådet ser fram til å utvikle samarbeidet videre.

Avklart

Rådmann Hugo Thode Hansen mener at kommunen har gjort det de skal i sakens anledning.

– Kommunestyret har vedtatt reguleringsplanen og således avklart bruken av arealene. I reguleringsplanen er det tatt hensyn til idretten og gitt muligheter for en eventuell framtidig utvidelse av idrettsanleggene på Stangnes.

Han synes heller ikke at prosessen er noe skrekkeksempel, som Bjørklund hevder.

– Planene ble til etter åpne demokratiske prosesser. Synspunktene som Bjørklund forfekter var framme i prosessen og ble vurdert. I stor grad ble de også tatt hensyn til, påpeker rådmannen.