Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsens døtre Pernille (da 3) og Nikoline (2) ble begravet i snømassene fra snøskredet som gikk i Longyearbyen 19. desember i fjor. Etter om lag to timer ble jentene funnet, svært nedkjølte. Pernille overlevde, men lillesøster Nikoline omkom.

Foreldrene er fortvilet over at ingen stilles til ansvar.

- Det er ubegripelig at vi ikke har fått informasjonen om at det var skredfare der, sier Kim Rune Røkenes i et intervju til NRK.

Ble ikke evakuert

Til NRK sier Røkenes at det foreligger rapporter som sier veldig tydelig at denne typen skred kan komme så ofte som hvert 20. til 30. år, og kan nå bebyggelsen.

- Hadde vi visst det, hadde vi aldri takket ja til å bo her, sier Sivertsen.

NRK skriver at kvelden før skredet var det uvær i Longyearbyen, og været var av en slik art som Norges Geotekniske Institutt (NGI) i flere rapporter har advart om. Vinden kom fra øst, og snøen pakket seg i fjellsiden.

- Vi ble bedt av Sysselmannen om å holde oss inne. Vi var i hjemmet vårt, hvor det skulle være trygt. Men det var jo ikke trygt, sier Røkenes til NRK.

Klaget henleggelsen til Riksadvokaten

I 2013 fikk familien tildelt bolig av Røkenes arbeidsgiver, Longyearbyen lokalstyre. Selskapet Store Norske forvalter grunnen huset står på. Til NRK sier Røkenes at de holder begge to ansvarlig.

Ifølge NRK vil ikke Sysselmannen uttale seg om saken så lenge straffesaken ikke er endelig avgjort.