Syv tunneler i Troms skal nå utstyres for mottak av DAB-signaler. I Liantunnelen på Grytøya starter arbeidet i disse dager. Men i Mølnåstunnelen blir det ikke ørens lyd.

Klokka tikker raskt mot slutten for det nasjonale FM-nettet. Om 80 dager må radiolyttere i Nordland ha skaffet seg digitalradio. I Troms behøver vi ikke kaste FM-radioen før 13. desember 2017. Da er vi det siste fylket i landet som sier farvel til den gamle teknologien. Den åpenbare julegaven dette året bør derfor gis noen dager før julaften.

For kort tunnel

7 av 10 mangler fortsatt DAB-radio i bilen viser en undersøkelse for Radio.no foretatt av TNS Gallup. Mange av dem som har digital bilradio, irriterer seg over at fremtidens radio ikke virker i mange tunneler. Det er vegvesenet i ferd med å ordne. Men for de mange som daglig kjører gjennom Mølnåstunnelen en knapp mil sør for Harstad sentrum, og håpet på digitale signaler, så kan det håpet slukkes her og nå.

- Dessverre. Mange korte tunneler får ikke DAB-dekning. I 2016 ble vi ferdig med å utstyre 300 tunneler med nødnettet. Dette er tunneler som er lengre enn 500 meter og med en viss trafikkmengde. Det er de samme tunnelene som får DAB, sier prosjektleder elektro i Statens vegvesen, Per Egil Iversen.

- Dermed er alt håp ute for Mølnåstunnelen?

- Det foreligger ikke noen konkrete planer for denne tunnelen slik situasjonen er i dag. Men hva som skjer i forbindelse med byggingen av Hålogalandsveien, er ikke godt å si.

De nye får

For tiden pågår det et omfattende arbeid med å bygge ut DAB-dekningen i landets tunneler. Det er om lag 1100 tunneler på riksveiene og fylkesveiene i Norge. Vegvesenet har planlagt å installere DAB-mottak i cirka 320 av disse før det blir stille på FM-båndet.

Av tunnelene i vårt område som blir utstyrt med DAB-signaler er tre på Lofast (Sørdaltunnelen, Ingelsfjordtunnelen og Raftsundtunnelen), to i Narvik (Leirviktunnelen og Trældaltunnelen) og to i Lofoten (Fjøsdalen tunnel og Hamnøytunnelen). I tillegg til Liantunnelen på Grytøy.

En fattig trøst er at både Kvernsundtunnelen (mellom Grytøy og Bjarkøy) og Harstadåstunnelen får DAB når de står ferdig.

Dab-fakta

  • FM-nettet slukkes i 2017

  • Statens vegvesen skal utbedre 200 tunneler i hele landet mellom 2015 og 2019. Dette er tunneler med lengde over 500 meter på riksvegnettet.

  • Utbedringsprogrammet omfatter utskifting av gammelt utstyr, samtidig som ny sikkerhet bygges inn.

  • Om lag 500 vegtunneler på riksvegnettet i Norge og omlag 1100 på riks- og fylkesvegnettet totalt.

  • 50 vegtunneler er under bygging. I tillegg blir det DAB i alle tunneler over 500 meter og med en årsdøgnstrafikk (ÅDT) på 5000 biler.

  • Det nye systemet vil fungere omtrent som dagens nødmeldinger på FM-båndet, men der FM-meldingene kun slår inn på NRK P1, vil DAB-meldingene kunne bryte inn på alle radiokanaler.