Mai neste år starter arbeidet med  byggingen av over 100 leiligheter på Holstneset.

Tre ny boligblokker skal føres opp på tomten til det tradisjonsrike fiskemottaket til Kristian Holst.

Nylig skrev Kristian Holst under avtalen med Inge Falck Olsen og Barlindhaug Eiendom. Mandag møttes Inge Falck Olsen, direktør Åge Fossum i Barlindhaug as og Kristian Holst for å diskutere flere detaljer i 500 millioners prosjektet.

– I løpet av få år vil hele dette industrikvartalet framstå som helt nytt. Da vil leiligheter, parkeringsplasser, veier, grøntareal og lekeplasser være på plass. På toppen av alt dette vil Stien langs sjøen gå forbi, sier de.

Unikt prosjekt

Det er unike og storstilte planer som i dag presenteres. For første gang kan Harstad Tidende vise de endelige tegningene av blokkene.

– Det er Jim Myrstad som er arkitekt ,som på Hamnesparken og Perlen. Det gjør at vi får en helhet for hele området, sier de.

For Kristian Holst, som er fjerde generasjon, har det vært en krevende prosess å måtte innse at det ikke var mulig å drive med fisk i Samasjøen.

– Siste last med fisk gikk over kaia i 2009. Da var råstoffgrunnlaget blitt for lite for økonomisk drift. Vi startet da med å se på andre muligheter for området. Blant annet vurderte vi å bygge om fiskemottaket til kontorer. Det lot seg ikke gjøre og etter hvert skjønte vi at dagens bygningsmasse måtte saneres, sier Holst.

Dermed ble det opprettet kontakt med Inge Falck Olsen og Barlindhaug Eiendom.

– Vi fant kjapt tonen og bestemte oss for å gå sammen om å utvikle området, sier Holst.

Godt samarbeid

Barlindhaug Eiendom og Inge Falck Olsen har i flere år samarbeidet om store boligprosjekt. Så sent som i fjor sommer ble Perlen ferdig. Falck Olsen kjenner byen godt. Allerede på 90-tallet bygde han opp Helge Lind gården i Sentrum. Barlindhaug Eiendom hadde sitt første prosjekt i Harstad få år etter da de startet utviklingen av hotell sammen med Olav Thon.

– Hvert nytt prosjekt bygges utfra tidligere erfaringer noe som resulterer i stadig bedre løsninger, sier de.

På Holstneset vil de to nederste etasjene bli parkeringsplasser. To blokker vil være på ni etasjer og den tredje vil bli på 10. Blokkene vil ha samme høyde som Perlen.

– Eiendomsmegler 1 vil stå for salget og vi regner med salgsstart i januar. Innen mai regner med vi med å ha solgt 25 leiligheter av første byggetrinn og da kan anleggsmaskinene starte, sier de.

Flere vil i leilighet

Fossum og Falck Olsen sier de ikke er redde for å satse på nye vel 100 leiligheter til Harstad.

– Vi ser den samme trenden i denne byen som andre steder. Stadig flere vil i leiligheter. Folk vil bruke tiden på fritidsaktiviteter, reiser og lignende. Tidligere var det gjerne eldre folk som valgte leilghet, men stadig flere yngre gjør velger det samme. En annen trend er at yngre velger sentrumsnært for å slippe bil. På den måten kommer de inn i boligmarkedet, sier Fossum og Falck Olsen.

Nøyaktig hvor mange leiligheter det blir på Holstneset og hva de vil koste er ikke fastsatt. De kan heller ikke si når alt er ferdig.

– Interessen avgjør hvor raskt vi kan bygge. Men går det som på Hamnesparken og Perlen vil vi bygge fortløpende og da tar det ikke mange år, sier de.

Med i prosjektet er ny vei som vil gå forbi Funn og Peab Nilsen & Haukland. Her vil det også bli opparbeidet et grøntareal.

– I den halve milliarden ligger mye mer enn kun tre boligblokker, sier Holst, Falck Olsen og Fossum.

Consto eies 100 prosent av Barlindhaug og skal stå for selve byggingen.

LAGET: Inge Falck Olsen (t.v), Kristian Holset og Åge Fossum hos Barlindhaug Eiendom skal sammen med Consto bygge mer enn 100 leiligheter på Holstneset. Foto: Odd Leif Andreassen